« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-21 08:45:39
Temat: napoleonkaSzukam przepisu na napoleonkę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-21 20:38:55
Temat: Re: napoleonka
Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ap0eji$1sn$1@news.onet.pl...
> Szukam przepisu na napoleonkę
>
A na ktora napoleonke? Taka z kremem z bialek i ciastem francuskim czy z
kremem budyniowym czyli kremowke(przynajmniej w Krakowie).
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 20:56:07
Temat: Re: napoleonkaFrom: "DominikaNM" <d...@a...pl>
Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ap0eji$1sn$1@news.onet.pl...
> Szukam przepisu na napoleonkę
>
A na ktora napoleonke? Taka z kremem z bialek i ciastem francuskim czy z
kremem budyniowym czyli kremowke(przynajmniej w Krakowie).
DominikaNM
+++++++++++++++++++=
Dominiko, ale chyba ta 'kremowka' tez jest z ciastem francuskim?
Barbara
Rany Julek, smaki dziecinstwa przypomnialy mi sie...
we Wrocku to tylko pseudokrem z bialek.... napoleonek z prawdziwego zdarzenia nigdy
tu nie jadlam, ani tez bez z prawdziwego
zdarzenia, ani lodow pistacjowych....
Ooooooooch, gdzie te czasy, cukierenki, kawiarenki, intymne klimaty... :-)
nostalgiczna dzisiaj
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.404 / Virus Database: 228 - Release Date: 2002.10.15
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 21:03:31
Temat: Re: napoleonkaZgadzam sie!!!
Ja jako rodowita krakowianka przepadam za kremowkami, tymi prawdziwymi z
masa bydyniowa, lekko waniliowa i pyszna - przeprowadzilam sie rok temu do
Wroclawia i Wy tu ciastek nie macie dobrych :(((
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 21:39:32
Temat: Re: napoleonka
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:05e401c27944$99c29b40$4d8d573e@home68z1dftw81..
.
> Dominiko, ale chyba ta 'kremowka' tez jest z ciastem francuskim?
Tak, oczywiscie, chodzi o krem i o wyskosc ciastka:-)
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 21:59:39
Temat: Re: napoleonkaFrom: "walkie" <w...@w...net.pl>
> Zgadzam sie!!!
> Ja jako rodowita krakowianka przepadam za kremowkami, tymi prawdziwymi z
> masa bydyniowa, lekko waniliowa i pyszna - przeprowadzilam sie rok temu do
> Wroclawia i Wy tu ciastek nie macie dobrych :(((
>
Justysiu, tylko nie "Wy" :-) bardzo prosze :-)
Ja z Zamoscia, gdzie porzadna cukiernia byla imc pana L'adynskiego, ktorego za Gierka
domiar wykonczyl i zmarlo mu sie na zawal.
Tym sposobem jedyna porzadna cukiernia przestala istniec.
Inne, nowomodne, owszem, istnialy dalej - tyle, ze zupelnie nie bylo to to, co myszy
lubia najbardziej.
Z czasem zaginely tez prywatne piekarnie, placki cebulowe, chlebek mieszany i razowy,
ktory, jak sie go nioslo goracy z wieczornego
wypieku, to w 1/3 znikal w buzi i zawsze slyszalam uwagi, ze kiedys mnie dopadnie
skret kiszek :-))
A bulki sniadaniowe, szczegolnie kajzerki wyrabiane na prawdziwym masle :-)))
We Wrocku to sie te smaki ludziom nawet nie snily....
ale Krakusom... owszem, owszem .. znam tamtejsze smaki, bo rodzinke mam do dzis i
teskni mi sie za Krakowkiem :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.404 / Virus Database: 228 - Release Date: 2002.10.15
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-22 07:46:18
Temat: Re: napoleonkaPrzepraszam droga Basiu. Ja tez wspominam takie wypieki z dziecinstwa.
Wychowywalam sie jedna droga w Krakowie a jedna kolo Wadowic gdzie 15 lat
temu ludzie siali zboze, robili maslo, piekli chleb, coz za cudnosci.
Pamietam chleb mojej cioci, lekko brunatny (zytni) z duza iloscia kminku. I
piekarnie w Lanckoronie gdzie na przekor wszystkim pieczywo bylo
popoludniu....W dzien piekli hehehe. Ale jagodzianki, bulki drozdzowe itp to
nie da sie opisac. W krakowie wracam do Kamy gdzie ciastka sa przepyszne i
do cukierni na Starowislnej....ehhhhhhhhh
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-22 08:42:12
Temat: Odp: napoleonkaAle czy ktoś posiada przepis na krem do napoleonki i na ciasto. Nie wiem jak
się do tego zabrać.
Użytkownik Anna <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ap0eji$1sn$...@n...onet.pl...
> Szukam przepisu na napoleonkę
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |