« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-12 14:49:51
Temat: wino z ryżuWitam!
Piliście kiedyś wino z ryżu?
Pycha!!! Jak to się robie?
Pozdrawiam
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-12 15:52:00
Temat: Re: wino z ryżu>Piliście kiedyś wino z ryżu?
>Pycha!!! Jak to się robie?
>
>Pozdrawiam
>Agnieszka
>
tak, pilam sake i na pewno sie nie zachwycalam.
<Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
~~~The past is behind us, the future is a mystery,
today is a gift, that's why they call it THE PRESENT.~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-12 18:58:21
Temat: Re: wino z ryżu
"Evajp" <e...@a...comnospam> wrote in message
news:20000912115200.29031.00001795@ng-cg1.aol.com...
> >Piliście kiedyś wino z ryżu?
> >Pycha!!! Jak to się robie?
> >
> >Pozdrawiam
> >Agnieszka
> >
>
> tak, pilam sake i na pewno sie nie zachwycalam.
>
hm,
specem od sake nie jestem, ale chyba wino jest produktem fermentacji, zas
sake to AFAIK wódka z ryzu, czyli produkt fermentacji i destylacji
moze wlasnie dla tego takie róznice w ocenie?
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-13 04:17:08
Temat: Re: wino z ryżu
Michal Andruszkiewicz <m...@p...pl> wrote in message
news:8plu9q$msj$1@news.tpi.pl...
>
> "Evajp" <e...@a...comnospam> wrote in message
> news:20000912115200.29031.00001795@ng-cg1.aol.com...
> > >Piliście kiedyś wino z ryżu?
> > >Pycha!!! Jak to się robie?
> > >
> > >Pozdrawiam
> > >Agnieszka
> > >
> >
> > tak, pilam sake i na pewno sie nie zachwycalam.
> >
>
> hm,
> specem od sake nie jestem, ale chyba wino jest produktem fermentacji, zas
> sake to AFAIK wódka z ryzu, czyli produkt fermentacji i destylacji
>
> moze wlasnie dla tego takie róznice w ocenie?
>
> M
>
Pilem sake w japonskim barze. Pita na cieplo powoduje, ze odwazniej sie po
tym spiewa karakooe ( czy jak tam to sie zwie )
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-13 05:40:09
Temat: Re: wino z ryżuMichal Andruszkiewicz <m...@p...pl> wrote:
> specem od sake nie jestem, ale chyba wino jest produktem fermentacji, zas
> sake to AFAIK wódka z ryzu, czyli produkt fermentacji i destylacji
>
Tez nie mam pewnosci, ale wg. wszelkich dostepnych mi zrodel sake nie
jest destylatem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-13 06:52:53
Temat: Re: wino z ryżu
> Piliście kiedyś wino z ryżu?
> Pycha!!! Jak to się robie?
Pilam dawno temu u mego wujka. Mnie rowniez bardzo smakowalo.
Widzialam mastawione w gasiarze nastepne, ryz tak fajnie kursowal w
gore i w dol. Niestety przepisu nie znam a wujek juz nie zyje... I tu
refleksja plakatowa spieszmy sie kochac ludzi z nimi odchodza rowniez
wspaniale przepisy, ktorych kiedys nie mielismy czasu zanotowac
--
Nowy, atrakcyjny, chetnie zmieni wlasciciela. http://konkurs.rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-13 07:35:17
Temat: Re: wino z ryżu
Użytkownik Evajp <e...@a...comnospam> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...aol.com
...
> >Piliście kiedyś wino z ryżu?
> >Pycha!!! Jak to się robie?
> >
> >Pozdrawiam
> >Agnieszka
> >
>
> tak, pilam sake i na pewno sie nie zachwycalam.
>
pilam wino z ryzu robione przez kolege w gasiorze i pilam sake i oba te
alkohole nie maja chyba nic wspolnego poza tym ze robi sie jej z ryzu....
Wino ryzowe domowej roboty robil moj kolega, niestety nie wiem w jaki
sposob, wiem tylko ze produkcja trwala okolo miesiaca, bo co tyle czasu
chodzilo sie do niego na "cytrynki" (owe wino rozcienczone woda mineralna z
dodatkiem grubego plasterka cytryny). Przyznam sie, ze byl to jedyne wino,
ktorego moglam wypic wiecej niz 2 kieliszki i spokojnie dojsc do domu
>
> <Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
Ean
--
----------------------------------------------------
------------------
Tsubame mi no Nawet dla jaskolek
Utsukushiki ten Piekne jest niebo
Shunten Purpurowych oblokow
----------------------------------------------------
------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-13 12:30:44
Temat: Re: wino z ryżu "Ean" <a...@u...com.pl> napisał / wrote:
> sam zrobiłem takie wino tylko że z dodatkiem mandarynek
jest dobre ma lekki posmak goryczki i nie jest bardzo słodkie
robiłem go przez około pół roku
teraz ma prawie dwa lata ale smakuje tak samo
> Użytkownik Evajp <e...@a...comnospam> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:2...@n...aol.com
...
> > >Piliście kiedyś wino z ryżu?
> > >Pycha!!! Jak to się robie?
> > >
> > >Pozdrawiam
> > >Agnieszka
> > >
> >
> > tak, pilam sake i na pewno sie nie zachwycalam.
> >
>
>
> pilam wino z ryzu robione przez kolege w gasiorze i pilam sake i oba te
> alkohole nie maja chyba nic wspolnego poza tym ze robi sie jej z ryzu....
>
> Wino ryzowe domowej roboty robil moj kolega, niestety nie wiem w jaki
> sposob, wiem tylko ze produkcja trwala okolo miesiaca, bo co tyle czasu
> chodzilo sie do niego na "cytrynki" (owe wino rozcienczone woda mineralna z
> dodatkiem grubego plasterka cytryny). Przyznam sie, ze byl to jedyne wino,
> ktorego moglam wypic wiecej niz 2 kieliszki i spokojnie dojsc do domu
>
> >
> > <Eva> and my boxer boy-> http://hometown.aol.com/evajp/index.html
>
> Ean
>
>
> --
> ----------------------------------------------------
------------------
> Tsubame mi no Nawet dla jaskolek
> Utsukushiki ten Piekne jest niebo
> Shunten Purpurowych oblokow
> ----------------------------------------------------
------------------
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-15 10:35:44
Temat: Re: wino z ryżuWitam!
> Pilam dawno temu u mego wujka. Mnie rowniez bardzo smakowalo.
> Widzialam mastawione w gasiarze nastepne, ryz tak fajnie kursowal w
> gore i w dol. Niestety przepisu nie znam a wujek juz nie zyje... I tu
> refleksja plakatowa spieszmy sie kochac ludzi z nimi odchodza rowniez
> wspaniale przepisy, ktorych kiedys nie mielismy czasu zanotowac
Mam nadzieje ze wujek nie zszedl z tego lez padalu przez to wino. A tak na
powaznie to jesli oczywiscie chcecie to podam przepis na takie wino ale
dopiero w poniedzialek.
PiotrF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-18 06:13:59
Temat: Odp: wino z ryżuMam tez przepis na pyszne wino z ryzu.Wychodzi wspaniale-smak identyczny jak
oryginalny Ciociosan itp.
Chetnie poznam inne przepisy
pozdrowienia Andrzej
Wino z ryżu
Na butlę 12 Iitrów dać:
7 Litrów ciepłej wody przegotowanej
3 kg cukru,
1 kg ryżu,
20 dkg rodzynek,
10 dkg zwykłych drożdży spożywczych
6 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego dokładnie ~kruszonych,
2 paczki cukru waniliowego,
25 goździków,
2 cytryny: sok i skórkę i drobno pokrojone,
pół łyżki: gałki muszkatołowej, imbiru, tymianku.
Nie radzę przekraczać podanych ilości ziół, :zwłaszcza gałki muszkatołowej.
Ważna jest kolejność ładowania składników do butli przy tym winie. Zwykłe
drożdże mają
bardzo burzliwą fermentację, więc rozpuść je w letniej wodzie wlewajcie do
końcu Ja raz wlałem ciepłą wodę, cukier, drożdże, po jakimś czasie resztę i
zamieszałem. Jak srujnęło, to sobie musiałem rodzynki wydłubywać z nosa, a
dywan śmierdzi do dzisiaj. Nie można tez przepełniać butli bo stanie się to
samo, zostawcie trochę miejsca, bo to wino "rośnie". Najwyżej później
dolejecie wody. Po 3 tygodniach, kiedy widać, że wino już nie pracuje,
trzeba je przelać przez jakieś płótno, butlę wypłukać do czysta, wlać do
niej przecedzone wino i dobrze uszczelnić. Po następnych 3 tygodniach wino
wyklaruje się, można rozlać je do butelek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |