| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-04 22:14:03
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis> Zakupiłam wczoraj kilo ogórków.
> I czosnek
> I koperek (cały czas się zastanawiam, czy to nie ma być koper).
>
> Włożyłam do kamionkowej dzieży do ciasta.
> Wrzątkiem zalałam
> Posoliłam
> Ponacinałam brzegi.
> Czosnek i koperek ciach do środka
> Przykryłam i całość na balkon
>
> I czekam jakoś do soboty... - ciekawe co będzie.. To mój pierwszy raz ;)
>
> --
> Pozdrawiam
>
> K
>
> "Just one year of love
> is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
>
>
Ja odcinam piętki z ogórków i dodaję kawałek skórki chleba /szybciej kisną/.
Może ktoś pamięta jak nazywają się kiszone ogórki po czesku /nie mogę sobie
przypomnieć, a brzmiało to bardzo śmiesznie/ .pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-05 13:16:12
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis
podobno ciekawe jest dodanie liści czarnej porzeczki
> gdyż liście te pachną porzeczką i dają silny aromat
> własnie chcę to sprawdzić
> lampart
U mnie w domu zawsze dodaje sie lisci czarnej porzeczki i wisni ( no i
czosnek, chrzan, koper i sol)
Wychodza bardzo dobrze
pozdrawiam
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 13:39:58
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis
> Może ktoś pamięta jak nazywają się kiszone ogórki po czesku /nie mogę
sobie
> przypomnieć, a brzmiało to bardzo śmiesznie/ .pzdr.
>
Ja tylko wiem jak są ziemniaki (brambory) i ośmiornica (chobotnica), na
ogórasy chętnie po czesku zaczekam, bo śmieszny ten język jak nie wiem co ;)
pzdr
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-05 14:12:46
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis
Kinga Macyszyn schrieb:
>>Może ktoś pamięta jak nazywają się kiszone ogórki po czesku /nie mogę
>
> sobie
>
>>przypomnieć, a brzmiało to bardzo śmiesznie/ .pzdr.
>>
>
> Ja tylko wiem jak są ziemniaki (brambory) i ośmiornica (chobotnica), na
> ogórasy chętnie po czesku zaczekam, bo śmieszny ten język jak nie wiem co ;)
kysely okurka. Nie wiem, co w tym śmiesznego. Mi się osobiście polski
taki śmieszny wydaje, jak nie wiem co.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-06 16:05:37
Temat: Re: Ogórki małosolne - bis
Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3bf8.000012e5.3ede6f2a@newsgate.onet.pl...
> > Zakupiłam wczoraj kilo ogórków.
> > I czosnek
> > I koperek (cały czas się zastanawiam, czy to nie ma być koper).
> >
> > Włożyłam do kamionkowej dzieży do ciasta.
> > Wrzątkiem zalałam
> > Posoliłam
> > Ponacinałam brzegi.
> > Czosnek i koperek ciach do środka
> > Przykryłam i całość na balkon
> >
> > I czekam jakoś do soboty... - ciekawe co będzie.. To mój pierwszy raz ;)
> >
> > --
Pozdrawiam wszystkich.
Do dziś tylko czytałem grupę, ale przy ogórkach nie wytrzymałem.
Postanowiłem napisać jak ja robię ogóreczki.
Oto mój przepis:
Ogórki umyć u ułożyć warstwami w kamiennym garnku. Jeśli chcesz, żeby
szybciej były gotowe natnij ogórki lub obetnij końcówki. Ja zwykle na spód
układam całe ogórki, następna warstwa z obciętymi końcówkami i kolejna
warstwa z obciętym końcówkami oraz rozcięta na 3/4 długości. Przy takim
modelu te na górze są najszybciej te niżej troszkę później itd.
Poza ogórkami do gara włożyć kilka ząbków czosnku, trochę kolendry i liść
dębu oraz czarnej porzeczki. Na wierzch położyć koper (stary koper nie
koperek). Ewentualnie jeśli;i nie ma kopru wtedy duży pęczek koperku.
Wszystko zalać solanką - 1,5 łyżki stołowej soli na 1 litr wody.
Po zalaniu do garnka z ogórkami włożyć talerzyk i całość obciążyć tak aby
wyszło powietrze.
Przy tej temperaturze którą mamy od kilku dni pierwsze ogórki są gotowe po
24 godzinach.
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |