| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-26 06:40:02
Temat: Ogórki w zalewieWitam wszystkich szalenie serdecznie!
Wczoraj zostałam poczęstowana rewelacyjnymi ogórkami.
Podaję przepis choć nie wiem czy już na grupie nie istniał.
ogórki gruntowe ok. 2 kg,
zalewa:
4 szklanki wody,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli,
5 pełnych łyżek musztardy chrzanowej
czosnek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, liść laurowy
Odlać 1/2 szklanki wody a resztę do garnuszka wraz z octem, cukrem, solą,
pieprzem, zielem i listkiem. W odlanej wodzie dokładnie rozprowadzić
musztardę (tak aby nie było grudek) i też do garnuszka. Zagotować.
Ogórki obrać pokroić w słupki (na 4 lub więcej części wg. uznania), wkładać
do słoików dodać czosnek (ok. 1/2 ząbka na słoik 0.5 l.). Zalać gorącą
zalewą. Pasteryzować 5 min. (jeśli troszkę krócej to będą bardziej twarde).
Smacznego wszystkim eksperymentatorom.
Pozdrawiam
Monika_O
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |