Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Omlety

Grupy

Szukaj w grupach

 

Omlety

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-30 08:55:13

Temat: Omlety
Od: "Poziomka" <p...@e...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam! :-))))
Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
polamie w rekach. :-)))
Nie zgadzam sie ze Smoczyca, ze nie ma tu normalnych prepisow. Znalazlam
kilka na golabki ;-), a poza tym ja np. polecalam omlet, ktory sie lamie.
Omlet, ktory ja lubie przygotowywac z dobrym serem plesniowym, liscmi rukoli
i pomidorem. Omlet ten niestety peka i wyglada pieknie, ale w takiej wersji
nie nadaje sie juz do zjedzenia ani na zimno, ani na sniadanie do pracy.
Pozdrawiam serdecznie! :-)))))
Lakoma Poziomka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-30 09:51:41

Temat: Re: Omlety
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 30 Jul 2003 10:55:13 +0200, Waćpanna lub Waćpan Poziomka, w
wiadomości <bg80th$a4p$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:

> Witam! :-))))
> Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
> kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
> Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
> polamie w rekach. :-)))

Ależ proszę.
2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam raz
najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
przewracaniem
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Zdjęcie z wyjątkowo głupim wyrazem twarzy, ale z firmową kartką:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
*urocza czarodziejka i naprawdę przemiła dziewczyna* [Proteus]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 15:45:36

Temat: Re: Omlety
Od: "Poziomka" <p...@e...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
> Ależ proszę.
> 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
> zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
> i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam
raz
> najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
> przewracaniem
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
Jaja (w temperaturze pokojowej musza byc) lekko roztrzepuje sie z woda-
zimna woda! Z mlekiem -bywaja twarde. No to Twoj bedzie twardy. Nie polamie
sie. :-)))
Pozdrowienia i dziekuje :-))))
Poziomka
P.S. Myslalam, ze to jakas wieksza filozofia. :-))) Ja robilam ze zsiadlym
mlekiem i odrobina cukru, oprocz soli. Teraz chce zrobic z marmolada
pomaranczowa, posypane skorka i skropione alkoholem. Z woda zamiast mleka.
Z mlekiem zrobie na wynos.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-30 20:22:06

Temat: Re: Omlety
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 30 Jul 2003 17:45:36 +0200, Waćpanna lub Waćpan Poziomka, w
wiadomości <bg8ov1$fmc$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>> Ależ proszę.
>> 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
>> zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
>> i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam
> raz
>> najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
>> przewracaniem
> Jaja (w temperaturze pokojowej musza byc) lekko roztrzepuje sie z woda-
> zimna woda! Z mlekiem -bywaja twarde. No to Twoj bedzie twardy. Nie polamie
> sie. :-)))

za żadne skarby świata on twardy nie jest. jest miękki i puszysty :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Zdjęcie z wyjątkowo głupim wyrazem twarzy, ale z firmową kartką:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
*urocza czarodziejka i naprawdę przemiła dziewczyna* [Proteus]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-08 18:23:15

Temat: Re: Omlety
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poziomka wystukał:

> Witam! :-))))
> Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
> kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
> Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
> polamie w rekach. :-)))
> Nie zgadzam sie ze Smoczyca, ze nie ma tu normalnych prepisow. Znalazlam
> kilka na golabki ;-), a poza tym ja np. polecalam omlet, ktory sie lamie.
> Omlet, ktory ja lubie przygotowywac z dobrym serem plesniowym, liscmi rukoli
> i pomidorem. Omlet ten niestety peka i wyglada pieknie, ale w takiej wersji
> nie nadaje sie juz do zjedzenia ani na zimno, ani na sniadanie do pracy.
> Pozdrawiam serdecznie! :-)))))

Skoro o omletach mowa...

Zrobiłam sobie ostatnio maraton przez Jeżycjadę i natrafiłam tam na opis
robienia czegośm co zostało nazwane omletem i ze składników wyglądało
nawet zachęcająco, tyle że opisywana była *nieudana* próba
przyrządzenia...

Ja wolałabym przepis na udany omlet więc podaję co zapamiętałam z ksiażki:

Omlet był z 6 jaj (ale to chyba było za dużo), szynki, groszku
konserwowego i papryki, chyba również mąki.

Do ubitej z białek piany dodano mąkę, żółtka i posostałe składniki,
podsmażono na patelni (bez mieszania) a następnie wstawiono do nagrzanego
piekarnika.

No i teraz pytanie - co należy zmienić/dodać/usunąć żeby wyszła jadalna
potrawa?

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Rybonosz"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Biwak
dodatki do salatek
owoce morza
Zapiekanka z ogniska
Papryka czuszka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »