Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!dustpuppy.sloth.hell.pl!not-
for-mail
From: Jo'Asia <j...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlety
Date: Fri, 8 Aug 2003 20:23:15 +0200
Organization: KF Rassun - SF Framling
Lines: 41
Message-ID: <k...@d...sloth.hell.pl>
References: <bg80th$a4p$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179072161.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1060367301 13702 62.179.72.161 (8 Aug 2003 18:28:21
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Aug 2003 18:28:21 +0000 (UTC)
X-Face: e<j{nB#syJ9{:i>28Jn%^Mv>1D`^*<V2;Gb0G;CQH>0ah'%4l!JjUC[oja$%Y.%~E5RM.*-
`d6V|l>mR]@On_";'6R&eHG]1(JP:'^;~Is|>|h7FQks}f=2-/)/+XGFO#2;4hi[m:PcuC-=r@M08(
V~[p|-8:~p7wRE`hB.i(%!M;eX,ccgf_r_z%%)V'Ws
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1 (1c4f51b9.208.318) Hamster/2.0.1.3
X-Count: 12/393
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169370
Ukryj nagłówki
Poziomka wystukał:
> Witam! :-))))
> Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
> kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
> Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
> polamie w rekach. :-)))
> Nie zgadzam sie ze Smoczyca, ze nie ma tu normalnych prepisow. Znalazlam
> kilka na golabki ;-), a poza tym ja np. polecalam omlet, ktory sie lamie.
> Omlet, ktory ja lubie przygotowywac z dobrym serem plesniowym, liscmi rukoli
> i pomidorem. Omlet ten niestety peka i wyglada pieknie, ale w takiej wersji
> nie nadaje sie juz do zjedzenia ani na zimno, ani na sniadanie do pracy.
> Pozdrawiam serdecznie! :-)))))
Skoro o omletach mowa...
Zrobiłam sobie ostatnio maraton przez Jeżycjadę i natrafiłam tam na opis
robienia czegośm co zostało nazwane omletem i ze składników wyglądało
nawet zachęcająco, tyle że opisywana była *nieudana* próba
przyrządzenia...
Ja wolałabym przepis na udany omlet więc podaję co zapamiętałam z ksiażki:
Omlet był z 6 jaj (ale to chyba było za dużo), szynki, groszku
konserwowego i papryki, chyba również mąki.
Do ubitej z białek piany dodano mąkę, żółtka i posostałe składniki,
podsmażono na patelni (bez mieszania) a następnie wstawiono do nagrzanego
piekarnika.
No i teraz pytanie - co należy zmienić/dodać/usunąć żeby wyszła jadalna
potrawa?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Rybonosz"
|