« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-15 11:03:31
Temat: OrzechowiecWitam wszystkich
Mam przepis na orzechowca ... ale nie wiem jak do konca to sie robi. Moze
ktos mi podpowie:
0,5 kg mąki (1 szkl. = 17 dag)
1 szklanka cukru
0,2 kg masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1 duża łyżka sody (rozpuścić w 2 łyżkach wody)
Miód podgrzać z cukrem, masłem, pod koniec wlać roztwór sody (będzie
kipieć) - wlać wszystko do mąki, wymieszać, dodać jajka. Połowę ciasta
rozwałkować na blasze - piec 10 min. (zajrzeć wcześniej).
10 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
25 dag orzechów
Wszystko podgrzać (5 min.) mieszając cały czas. Ciepłą masę szybko rozłożyć
na drugą, rozwałkowaną na blasze, porcję ciasta - piec około 20 min. Po
wystygnięciu przełożyć kremem karpatkowym. Włożyć w chłodne miejsce na noc.
Krem karpatkowy
2 całe jaja
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kartoflanki
0,75 kostki masła
1 szkl. wody
Jajka rozetrzeć z cukrem, dodać kartoflankę, powoli wlewać wrzątek i
mieszać. Następnie ugotować na wolnym ogniu budyń. Masę połączyć z roztartym
masłem.
A pytanie moje chodzi o to pieczenie tych dwoch plackow pomiedzy ktore
wyladuje krem. Czy najpierw pieke jedno ciasto puste. A nastepnie walkuje
na blache druga czesc wylewam te mase z orzechami i to laduje do
piekarnika?
Nie jestem dobry w pieczeniu. W zasadzie pamietam ze tylko muzynek mi
wychodzil to sie nim wszyscy zajadali :))
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
AJA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-15 12:00:15
Temat: Re: OrzechowiecUżytkownik "AJA" <a...@n...gazeta.pl> napisał:
> Mam przepis na orzechowca ... ale nie wiem jak do konca to sie robi. Moze
> ktos mi podpowie:
[...]
> A pytanie moje chodzi o to pieczenie tych dwoch plackow pomiedzy ktore
> wyladuje krem. Czy najpierw pieke jedno ciasto puste. A nastepnie walkuje
> na blache druga czesc wylewam te mase z orzechami i to laduje do
> piekarnika?
Tak.
Mam tylko zastrzezenia odnosnie tego kremu karpatkowego, gdyz zwykle robi
sie go na mleku z dodatkiem maki pszennej i kartoflanej.
Dla porownania zobacz te przepisy:
http://www.superexpress.pl/iso/stale/Kuchnia/kuchnia
.asp?A=P&P=1426&N=163
http://glinki.com/?l=GwWF
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 12:18:27
Temat: Re: Orzechowiec> Mam tylko zastrzezenia odnosnie tego kremu karpatkowego, gdyz zwykle robi
> sie go na mleku z dodatkiem maki pszennej i kartoflanej.
>
Rzecz w tym ze tego orzechwca co jadlem byl pychotka mniam mniam ..
I nie chce eksperymentowac. Chce otrzymac dokladnie to samo :))
AJA
> Dla porownania zobacz te przepisy:
> http://www.superexpress.pl/iso/stale/Kuchnia/kuchnia
.asp?A=P&P=1426&N=163
> http://glinki.com/?l=GwWF
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 12:26:42
Temat: Re: Orzechowiec
Użytkownik "AJA" <a...@n...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:brk4co$svp$1@inews.gazeta.pl...
> Witam wszystkich
>
> A pytanie moje chodzi o to pieczenie tych dwoch plackow pomiedzy
ktore
> wyladuje krem. Czy najpierw pieke jedno ciasto puste. A nastepnie
walkuje
> na blache druga czesc wylewam te mase z orzechami i to laduje do
> piekarnika?
Ja tak właśnie robię.
--
Pozdrufy
Didlo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-15 12:29:26
Temat: Re: Orzechowiec
Użytkownik "AJA" <a...@n...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:brk8p8$hse$1@inews.gazeta.pl...
> > Mam tylko zastrzezenia odnosnie tego kremu karpatkowego, gdyz zwykle
robi
> > sie go na mleku z dodatkiem maki pszennej i kartoflanej.
> >
> Rzecz w tym ze tego orzechwca co jadlem byl pychotka mniam mniam ..
>
> I nie chce eksperymentowac. Chce otrzymac dokladnie to samo :))
>
Ja robię krem z budyniu kupnego i też jest pychota.
Pozdrufy
Didlo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |