« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-16 23:32:45
Temat: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)Jeszcze przepisu nie sprawdzilam, ale wyglada bardzo interesujaco.
8 pomaranczy na plasterki
6 cytryn na plasterki
6 lasek cynamonu
1 lyzka gosdzikow calych
1 litr wody
46 uncjii soku ananasowego
1,5 amerykanskiego cup cukru
3,5 litry herbaty
Polaczyc pokrojone owoce, cynamon, gozdziki i wode w niealuminiowym garnku.
Zagotowac.
Gotowac przez 5 minut.
Odcedzic plyn i wyrzucic paprochy.
Dodac sok ananasowy, cukier i herbate do powstalego plynu i pomieszac.
Podawac na goraco.
Zrodlo: "Southern Living Socials and Soirees"
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-17 08:29:19
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)Witam - chyba fajny przepis.
Ale nie wiem gdzie kupić składniki:
- laski wanili? czy może być cukier waniliowy?
- 46 uncjii soku ananasowego - a ile ma ma jedna uncja:)?
- 1,5 amerykanskiego cup cukru - gdzie kupić taki cukier? 1,5 szklanki?
Pozdrawiam
AgaS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 08:39:56
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)
Użytkownik "AgaS" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bmo948$kc8$1@serwer.infinity.net.pl...
> Witam - chyba fajny przepis.
>
> Ale nie wiem gdzie kupić składniki:
> - laski wanili? czy może być cukier waniliowy?
laski wanilii sa do kupienia na stoiskach z przyprawami na pewno
> - 46 uncjii soku ananasowego - a ile ma ma jedna uncja:)?
tego niestety nie wiem
> - 1,5 amerykanskiego cup cukru - gdzie kupić taki cukier? 1,5 szklanki?
cukier brązowy??
> Pozdrawiam
> AgaS
>
pozdrawiam aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 08:52:09
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)
> Ale nie wiem gdzie kupić składniki:
> - laski wanili? czy może być cukier waniliowy?
> - 46 uncjii soku ananasowego - a ile ma ma jedna uncja:)?
> - 1,5 amerykanskiego cup cukru - gdzie kupić taki cukier? 1,5
szklanki?
uncja to około 30 g lub cm sześć.
A tam pisało o cynamonie a nie o wanilii, i tu jest problem, bo w
laskach jest wanilia, a cynamon to takie zwinięte paski kory. IMO tego
cynamonu to za wiele jak na mój gust, dałbym jeden lub dwa kawałki tej
kory
--
Sławomir J Marusiński
Agent Ubezpieczeniowy
T.U. Allianz; filia Sopot
tel. 556 96 71; 0 691 569 778
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:00:39
Temat: Odp: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)> Ale nie wiem gdzie kupić składniki:
> - laski wanili? czy może być cukier waniliowy?
> - 46 uncjii soku ananasowego - a ile ma ma jedna uncja:)?
> - 1,5 amerykanskiego cup cukru - gdzie kupić taki cukier? 1,5 szklanki?
>
> Pozdrawiam
> AgaS
"amerykanski cup", czyli filizanka, to miara objetosci, a nie zaden
specjalny gatunek cukru - mozesz przyjac, ze okolo 250 ml.
pozdrawiam,
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:32:32
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)Wielkie dzięki za odpowiedzi.
A zamiast lasek cynamonu (bo sie faktycznie pomyliłam) - może być cynamon
sypki? Czy to będzie już inny efekt?
Miłego dnia.
AgaS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:36:12
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)On Fri, 2003-10-17 at 01:32, Izabela Sowula wrote:
po rosyjsku i bez wodki ??? A tak sie juz napalilam... ;-)
> Jeszcze przepisu nie sprawdzilam, ale wyglada bardzo interesujaco.
>
> 8 pomaranczy na plasterki
> 6 cytryn na plasterki
> 6 lasek cynamonu
> 1 lyzka gosdzikow calych
> 1 litr wody
> 46 uncjii soku ananasowego
> 1,5 amerykanskiego cup cukru
> 3,5 litry herbaty
>
> Polaczyc pokrojone owoce, cynamon, gozdziki i wode w niealuminiowym garnku.
> Zagotowac.
> Gotowac przez 5 minut.
> Odcedzic plyn i wyrzucic paprochy.
> Dodac sok ananasowy, cukier i herbate do powstalego plynu i pomieszac.
> Podawac na goraco.
> Zrodlo: "Southern Living Socials and Soirees"
>
> Iza
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:58:29
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)On Fri, 2003-10-17 at 11:32, AgaS wrote:
> Wielkie dzięki za odpowiedzi.
>
> A zamiast lasek cynamonu (bo sie faktycznie pomyliłam) - może być cynamon
> sypki? Czy to będzie już inny efekt?
>
> Miłego dnia.
> AgaS
Nie bedzie mozna wyjac i beda paprochy w herbacie plywac....
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 10:44:36
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1066383964.30387.153.camel@cosmos...
> On Fri, 2003-10-17 at 11:32, AgaS wrote:
> > Wielkie dzięki za odpowiedzi.
> >
> > A zamiast lasek cynamonu (bo sie faktycznie pomyliłam) - może być
cynamon
> > sypki? Czy to będzie już inny efekt?
> >
> > Miłego dnia.
> > AgaS
>
> Nie bedzie mozna wyjac i beda paprochy w herbacie plywac....
Hmm, w grzanym winie mi to nie przeszkadzalo...
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 13:50:57
Temat: Re: [P] Herbata po rosyjsku (ciekawa)> po rosyjsku i bez wodki ??? A tak sie juz napalilam... ;-)
>
Ja robię tak:
Do kubka wkładam plaster pomarańczy i cytryny, ucieram z cukrem (można
odrobinę waniliowego dodać), zalewam gorącą herbatą. A potem dorosłym
kielicha do tego - i już. A dzieci uwielbiają taką bez gorzałki -
pomarańczowo-cytrynową.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |