« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-15 19:40:33
Temat: (P) słoneczne placki ziemniaczaneSŁONECZNE PLACKI ZIEMNIACZANE
3/4 kg ziemniaków zetrzeć na grubej tarce
chwile odczekać, wycisnąć i odlać sok
dać do tego jajo
trochę mąki
dużą garść startego żółtego sera
ok 1/2 szklanki uprażonego sezamu
ok szklanki płatków owsianych (tych błyskawicznych - zwykłych nie
testowałam - może też dobre by były)
sól, pieprz, ew. przyprawę do dań z ziemniaków durcos
Smażyć na rozgrzanym oleju nieduże placki
Wyszły złociste, chrupiące i takie "rozcapierzone" po brzegach w przysmażone
chrupkie promyki.
Bardzo intrygujące w smaku.
Nieziemsko wręcz smaczne.
Podałam z sosem "bossskim", i warzywami na ciepło (marchew, brokuł i fasolka
mung z czosnkiem)
Jutro powtórka, takie dobre było :-)
Sowa - wcale nie fanatyczka placków ziemniaczanych (do dzisiaj)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |