Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PANI EWA W. I HALUSKI...

Grupy

Szukaj w grupach

 

PANI EWA W. I HALUSKI...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-19 08:41:28

Temat: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy mi
znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w Polsce
wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do paru
minut. Bądź je sprowadzi.

Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające się
do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane przyrumienionym
masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
bułką.

Brawo Pani Ewo!!! Ma Pani klasę!!!

Gorlice über alles!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-19 08:48:48

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmsdfi$j43$1@nemesis.news.tpi.pl...

Zupełnie fantastyczne są haluski z mąki gryczanej .


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-19 10:18:41

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fmsdfi$j43$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Zupełnie fantastyczne są haluski z mąki gryczanej .

Zmiksowane za pomocą malaksera.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-19 12:39:11

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):

> Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy mi
> znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w Polsce
> wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do paru
> minut. Bądź je sprowadzi.
>
> Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające się
> do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane przyrumienionym
> masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> bułką.

Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)


--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-19 12:57:50

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
mi
> > znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> > Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
Polsce
> > wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
paru
> > minut. Bądź je sprowadzi.
> >
> > Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> > robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> > dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
się
> > do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
przyrumienionym
> > masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> > bułką.
>
> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)

Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-19 13:06:40

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
mi
> > znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> > Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
Polsce
> > wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
paru
> > minut. Bądź je sprowadzi.
> >
> > Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> > robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> > dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
się
> > do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
przyrumienionym
> > masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> > bułką.
>
> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>
>
> --
> XL wiosenna

To jakie wymiary ma Pani Ewa? W końcu góralka jak kozica, nie to co krowa
nizinna...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-19 13:14:14

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 19 Jan 2008 13:57:50 +0100, Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
> mi
>>> znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
>>> Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
> Polsce
>>> wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
> paru
>>> minut. Bądź je sprowadzi.
>>>
>>> Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
>>> robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
>>> dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
> się
>>> do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
> przyrumienionym
>>> masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
>>> bułką.
>>
>> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>
> Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.

2:5 cm to akurat 4 mm, więc chyba te dołki to glówką szpilki były w nich
robione? Chyba, że miało być 2,5 cm - to akurat sląskie; ja robię takie lub
nieco większe, ok. 3cm :-)
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-20 00:12:40

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" napisał:

> >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
> > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
> 2:5 cm to akurat 4 mm, więc

Jezusie, co za baba!
:D

--
Pozdrawiam - Aicha (bez okularów, więc i tolerancja dla cudzych
pomyłek kropkowych większa ;P)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-20 00:32:42

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fmu4sj$q9t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
> > >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
> > > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
> > 2:5 cm to akurat 4 mm, więc
>
> Jezusie, co za baba!
> :D

Ze zgryzem. :-P))
Jestem na to uodporniony po kilku żonach i kochankach.
Tak podobno staje się mężczyzną.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-20 01:21:42

Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 20 Jan 2008 01:32:42 +0100, Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fmu4sj$q9t$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>>
>>> >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>>> > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
>>> 2:5 cm to akurat 4 mm, więc
>>
>> Jezusie, co za baba!
>> :D
>
> Ze zgryzem. :-P))
> Jestem na to uodporniony po kilku żonach i kochankach.
> Tak podobno staje się mężczyzną.

A ja na to...
http://www.youtube.com/watch?v=x3Rw_3ky-uo
:-D
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Miod rzepakowy
Panettone - przepis, wykonanie?
Ile jecie?:)
potrawy z lócernom
ZANABYŁEM...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »