| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-19 08:41:28
Temat: PANI EWA W. I HALUSKI... Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy mi
znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w Polsce
wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do paru
minut. Bądź je sprowadzi.
Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające się
do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane przyrumienionym
masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
bułką.
Brawo Pani Ewo!!! Ma Pani klasę!!!
Gorlice über alles!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-19 08:48:48
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmsdfi$j43$1@nemesis.news.tpi.pl...
Zupełnie fantastyczne są haluski z mąki gryczanej .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-19 10:18:41
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fmsdfi$j43$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Zupełnie fantastyczne są haluski z mąki gryczanej .
Zmiksowane za pomocą malaksera.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-19 12:39:11
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
> Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy mi
> znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w Polsce
> wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do paru
> minut. Bądź je sprowadzi.
>
> Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające się
> do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane przyrumienionym
> masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> bułką.
Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-19 12:57:50
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
mi
> > znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> > Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
Polsce
> > wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
paru
> > minut. Bądź je sprowadzi.
> >
> > Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> > robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> > dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
się
> > do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
przyrumienionym
> > masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> > bułką.
>
> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-19 13:06:40
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
mi
> > znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
> > Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
Polsce
> > wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
paru
> > minut. Bądź je sprowadzi.
> >
> > Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
> > robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
> > dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
się
> > do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
przyrumienionym
> > masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
> > bułką.
>
> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>
>
> --
> XL wiosenna
To jakie wymiary ma Pani Ewa? W końcu góralka jak kozica, nie to co krowa
nizinna...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-19 13:14:14
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...Dnia Sat, 19 Jan 2008 13:57:50 +0100, Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h3o7s4695bqr.z1mlgzzhk9zj.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 19 Jan 2008 09:41:28 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Pochodzi ze wsi Moszczenica czy Klęczany koło Gorlic. Podaje potrawy
> mi
>>> znane - w końcu wychowywałem się w Gorlicach.
>>> Przecierak do hałusek kupiony w Bardejovie. Ciekawe, kiedy ktoś w
> Polsce
>>> wyprodukuje to bardzo przydatne urządzenie, skaracające czas pracy do
> paru
>>> minut. Bądź je sprowadzi.
>>>
>>> Jako małe dziecko jadałem hałuszki - ale nie takie przecierane - były
>>> robione z ciasta ziemniaczanego - kulki, czyli gałuszki z wgniecionym
>>> dołeczkiem - dzięki czemu gotowały się bardziej równomiernie. Nadające
> się
>>> do wszystkiego - ryb, mięs, nabiału jak i warzyw czy polane
> przyrumienionym
>>> masełkiem, skwarkami z cebulą, kostką smażonej kiełbasy, a nawet tartą
>>> bułką.
>>
>> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>
> Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
2:5 cm to akurat 4 mm, więc chyba te dołki to glówką szpilki były w nich
robione? Chyba, że miało być 2,5 cm - to akurat sląskie; ja robię takie lub
nieco większe, ok. 3cm :-)
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-20 00:12:40
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...Użytkownik "Ikselka" napisał:
> >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
> > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
> 2:5 cm to akurat 4 mm, więc
Jezusie, co za baba!
:D
--
Pozdrawiam - Aicha (bez okularów, więc i tolerancja dla cudzych
pomyłek kropkowych większa ;P)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-20 00:32:42
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...
Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fmu4sj$q9t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
> > >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
> > > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
> > 2:5 cm to akurat 4 mm, więc
>
> Jezusie, co za baba!
> :D
Ze zgryzem. :-P))
Jestem na to uodporniony po kilku żonach i kochankach.
Tak podobno staje się mężczyzną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-20 01:21:42
Temat: Re: PANI EWA W. I HALUSKI...Dnia Sun, 20 Jan 2008 01:32:42 +0100, Panslavista napisał(a):
> Użytkownik "Aicha" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fmu4sj$q9t$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>>
>>> >> Kluski śląskie jadałeś - ot co :-)
>>> > Ciasto to samo, ale wielkość nie ta 2:5 cm.
>>> 2:5 cm to akurat 4 mm, więc
>>
>> Jezusie, co za baba!
>> :D
>
> Ze zgryzem. :-P))
> Jestem na to uodporniony po kilku żonach i kochankach.
> Tak podobno staje się mężczyzną.
A ja na to...
http://www.youtube.com/watch?v=x3Rw_3ky-uo
:-D
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |