Strona główna Grupy pl.rec.dom POMOCY - jak korzystac z lodowki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

POMOCY - jak korzystac z lodowki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-02-18 22:21:35

Temat: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: "sam jestem" <j...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
marszczą się trzymane na półce, nawet bez "obierania" z folii.
Czy zawinąć je w worek foliowy?
Trzymać na której półce w lodówce? Wysoko czy nisko? Może na samym dole w
pojemniku na warzywa i owoce?
A może mrożenie pomoże uniknąć schnięcia parówek?

Czy dobrze trymam wędliny krojone?
Szynka surowa, polędwica wędzona - w plastrach, w worku w którym kupiłem
trzymam w plastikowym pojemniku z (w miarę) szczelnym przykryciem.
Poobnie metka.
Wzej wymienione w dolnej czesci lodowki, jest raczej ok, wytrzymuja dlugo.
Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?

Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
folii?

Jak przechowywac sery żółte?
Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.

Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
Słoninę mam zamrożoną. Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
dole.
A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko, pod
samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
Masło mrożę nadmiar, a to używane poza lodówką - jełczeje? Zużywam kostkę w
tydzień...
Smalec wysoko, pod samym zamrażalnikiem. Nie wiem czy dobrze.

Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
Jogurty podobnie.

Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się bez
smaku. Za zimno? Kiwi za to w ogole się nie starzeją, pona tydzin i twarde,
smaczne.

Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew. Rzepa po kilku dniach robi się
miękka, i dużo muszę odrzucić obierając.
A marchew blednie i marszczy się, staje się miękka po 3-4 dniach
przechowywania. Może trzymac w cieple, poza lodówką?

Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza. Jedne
drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
Podpowiedxcie prosze co robic i jak, bo sam jestem i nie ze wszystkim sobie
daję radę.

SJ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-02-18 22:26:39

Temat: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Od: "sam jestem" <j...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

/ciach calosc/

Wysłałem też na pl.rec.kuchnia , ale i tu będę czytał, jeśli ktoś zechce
pomóc i poradzić. Z góry dziękuję.



SJ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dobry program do budzetu domowego
blacha kwasoodporna w kuchni
[pyt] Metalowe futryny - z jakiego materiału wykonane?
rury miedziane
Piekarnik Ikea Datid - przesunięta tarcza programatora

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »