« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-20 10:57:19
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowców
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:buitjr$4sk$1@atlantis.news.tpi.pl...
wedlowski jest raczej dekoracyjny, raczej bym kupila ze
>
> Słodki syf. Nie ma już prawdziwego torcika.
> :-(
>
Cholerka, a ja myślałam, że to mnie się smak popsuł.
Kupiłam ostatnio i prawie się rozpłakałam, że nie smakuje już jak kiedyś
:((((
pozdrawiam, misiczka
--
Kobieta chętnie odmawia mężowi spełnienia obowiązku małżeńskiego,
spełnia go jednak w stosunku do kochanka,
do czego nie jest bynajmniej zobowiązana.
(Honoriusz Balzak )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-20 10:57:53
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowców
Dzieki za wszystkie sugestie, jak wam jeszcze coś przyjdzie do głowy,
piszcie
> warszawiak ;-)
> i nie wiesz o regionalnej specjalności nr1 ?
> no jasne, że flaczki (najlepiej z Czerniakowa ;-) )
mieszkam bardzo niedaleko ;-)
ale obawiam się że mnie celnicy nie wpuszczą
ze względu na wymogiu fitosanitarne :}
austricy są dla polaków średnio uprzejmi,
sam miałem się okazję przekonać - jechaliśmy do włoch
i wypakowywaliśmy cały samochód zimą na granicy (kombi
plus cztrey osoby) bo im się coś nie spodobało.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 11:36:08
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowcówIn article <buj27t$pk2$1@news.onet.pl>,
"misiczka" <U...@w...pl> wrote:
> Cholerka, a ja myślałam, że to mnie się smak popsuł.
> Kupiłam ostatnio i prawie się rozpłakałam, że nie smakuje już jak kiedyś
> :((((
Ja natomiast kupiłem niedawno czekoladę mleczną Wedla i byłem mile
zdziwiony, ajk się poprawiła. Smakuje prawie jak prawdziwa, dobra
czekolada.
Co do torciku -- lepiej zrobić samemu wafle przkladane kajmakiem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 12:18:20
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowcówW wiadomości news:buj1nb$k0f$1@news.onet.pl, marcin wystukał(a):
>> no jasne, że flaczki (najlepiej z Czerniakowa ;-) )
>
> ale obawiam się że mnie celnicy nie wpuszczą
> ze względu na wymogiu fitosanitarne :}
to flaczki w słoiczku czy zapuszkowane - sprawdzone mam Zamojskie
(takie w puszcze wyglądającej jak beczułka)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 12:47:34
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowcówGorzką żołądkową lub Soplicę Gorzką + sok z czarnej porzeczki
Flaczki (opisałam w innym poście)
smalec
ogórki kiszone
biała kiełbasa (można upiec i przechować zawekowane w smalcu:-))
krówki z Milanówka
raczki, kukułki i inne typowo polskie cukiereczki
grzybki marynowane
sucha krakowska, jałowcowa, myśliwska
kiełbasy i inne produkty można kupić opakowne szczelnie (vaacum, weki,
puszki) i wtedy nie powinno być problemu z przewozem przez granicę pod
warunkiem, że nie będa to ilości hurtowe sugerujące, że na handel -
sprawdzone na granicy szwedzkiej
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 12:53:55
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowców> > ale obawiam się że mnie celnicy nie wpuszczą
> > ze względu na wymogiu fitosanitarne :}
> to flaczki w słoiczku czy zapuszkowane - sprawdzone mam Zamojskie
> (takie w puszcze wyglądającej jak beczułka)
zamojskie są mniej czerwone (chodzi o barwę) oraz nie posiadają pewnego
niepowtarzalnego knajpianego zapachu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 14:23:32
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowcówOn Tue, 20 Jan 2004 11:57:53 +0100, "marcin" <m...@o...pl>
wrote:
>
>Dzieki za wszystkie sugestie, jak wam jeszcze co? przyjdzie do g?owy,
>piszcie
>
>> warszawiak ;-)
>> i nie wiesz o regionalnej specjalno?ci nr1 ?
>> no jasne, ?e flaczki (najlepiej z Czerniakowa ;-) )
>
>mieszkam bardzo niedaleko ;-)
>ale obawiam si? ?e mnie celnicy nie wpuszcz?
>ze wzgl?du na wymogiu fitosanitarne :}
>austricy s? dla polaków ?rednio uprzejmi,
>sam mia?em si? okazj? przekona? - jechali?my do w?och
>i wypakowywali?my ca?y samochód zim? na granicy (kombi
>plus cztrey osoby) bo im si? co? nie spodoba?o.
>
widocznie wygladasz podejrzanie ;) - ja flaki woze przez granice
caly czas....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 14:29:11
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowców
>
>> Cholerka, a ja my?la?am, ?e to mnie si? smak popsu?.
>> Kupi?am ostatnio i prawie si? rozp?aka?am, ?e nie smakuje ju? jak kiedy?
>> :((((
>
>
>Ja natomiast kupi?em niedawno czekolad? mleczn? Wedla i by?em mile
>zdziwiony, ajk si? poprawi?a. Smakuje prawie jak prawdziwa, dobra
>czekolada.
>
>Co do torciku -- lepiej zrobi? samemu wafle przkladane kajmakiem.
>
>W?adys?aw
a ja pomylkowo kupilam czekolade Wawela - nie zauwazylam jaka
kupowalam (bylam w towarzystwie co tez czekolady chcialo kupowac
i jakos tak nie patrzylam co biore) - swinstwo okropne, nawet do
zadnej polewy bez uszlachetnienia tego nie dodam :(
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 14:36:07
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowcówOn Tue, 20 Jan 2004 13:47:34 +0100, "gdaMa"
<g...@w...wp.pl> wrote:
>Gorzką żołądkową lub Soplicę Gorzką + sok z czarnej porzeczki
>Flaczki (opisałam w innym poście)
>smalec
>ogórki kiszone
>biała kiełbasa (można upiec i przechować zawekowane w smalcu:-))
>krówki z Milanówka
>raczki, kukułki i inne typowo polskie cukiereczki
>grzybki marynowane
>sucha krakowska, jałowcowa, myśliwska
>
>kiełbasy i inne produkty można kupić opakowne szczelnie (vaacum, weki,
>puszki) i wtedy nie powinno być problemu z przewozem przez granicę pod
>warunkiem, że nie będa to ilości hurtowe sugerujące, że na handel -
>sprawdzone na granicy szwedzkiej
grzybki marynwane bardzo dobre niedawno jadlam (pardon, pozarlam)
wloskie. wiec jak grzybki to raczej jako maly akcent ;))
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 14:51:19
Temat: Re: POMOCY_polskie specjały dla obcokrajowców> Ze słodyczy najlepsze są śledzie.
> pozdr. Jerzy
I seta ;-)
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |