| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-25 19:21:08
Temat: [PROŚBA O POMOC] grill wegetariańskibłagam pomóżcie: chciałem zorganizować grilla dla wegetarianki, a to dla
mnie zupełna nowość - jako typowy mięsożerny nie mam pojęcia, co można
fajnego zrobić bezmięsnie przy pomocy rusztu. Wszędzie tylko przepisy
mięsne, cała moja wiedza kulinarna to też obróbka cieplna zwierząt. A tu
kurcze nawet rybki w folii nie mogę...
Jakieś pomocny pomysł?
g.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-25 19:27:21
Temat: Re: [PROŚBA O POMOC] grill wegetariański
Użytkownik "gautama" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fapvd8$gea$1@news.onet.pl...
> błagam pomóżcie: chciałem zorganizować grilla dla wegetarianki, a to dla
> mnie zupełna nowość - jako typowy mięsożerny nie mam pojęcia, co można
> fajnego zrobić bezmięsnie przy pomocy rusztu. Wszędzie tylko przepisy
> mięsne, cała moja wiedza kulinarna to też obróbka cieplna zwierząt. A tu
> kurcze nawet rybki w folii nie mogę...
> Jakieś pomocny pomysł?
Bakłażany, cukinie z grilla, ser typu camembert, oscypek z grilla, feta,
suuper też jest kukurydza w kolbach z grilla - wbrew pozorom jest mięciutka
po 15 minutach gdzieś, pieczywko z masłem czosnkowym (pokrojony wek
zawinięty w folie alu).
Pozdrawiam,
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-25 19:36:14
Temat: Re: [PROŚBA O POMOC] grill wegetariańskicukinia pokrojona w grubsze plastry po h w marynacie czosnkowej. wlozyc
na gril, przypiec kilka minu z jednej strony, odwrocic i na ta
przypieczona polozyc po plastrze fety lob mozzarelli
kukurydza w kolbie
szaszlyki z baklazana, cebuli, papryki, cukinii i do tego jakis ciekawy sos
salatka: arbuz z feta i pietruszka
na deser ananas z grila: posmarowac kawalki ananasa cukrem, polozyc na
grilu i pozniej maczac w sosie czekoladowym
Pozdrawiam
KK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-25 19:48:47
Temat: Re: [PROŚBA O POMOC] grill wegetariańskiogromne Wam dzięki! :)))
a właśnie przyszło mi do głowy... czy jest szansa, żeby na grillu wyszło
coś, co kiedyś próbowałem w piekarniku: jabłka nadziewane konfiturą i
rodzynkami w folii? Jak myślicie, ma to szanse się upiec?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-25 19:52:04
Temat: Re: [PRO?BA O POMOC] grill wegetaria?ski** gautama <g...@o...pl> wrote:
> b?agam pom??cie: chcia?em zorganizowa? grilla dla wegetarianki, a to dla mnie
> zupe?na nowo?? - jako typowy mi?so?erny nie mam poj?cia, co mo?na fajnego
> zrobi? bezmi?snie przy pomocy rusztu. Wsz?dzie tylko przepisy mi?sne, ca?a
> moja wiedza kulinarna to te? obr?bka cieplna zwierz?t. A tu kurcze nawet
> rybki w folii nie mog?... Jakie? pomocny pomys??
Oj, od groma tego. Np.:
Pieczarki z serem. Wycinasz z pieczarki nóżkę, w miejsce po nóżce ładujesz
starty ser (np. mozarella), przyprawiasz jak lubisz (ja daję trochę czerwonej
papryki) i na ruszt.
Cykoria nadziewana niebieskim serem. No po prostu, bierzesz cykorię, na pół
ją, grilujesz aż się przyrumieni, do środka wkładasz pokrojony na plasterki
ser. Przyprawiasz jak lubisz. Jak się ser stopi to gotowe.
Szaszłyk z warzyw - możesz dodać co lubisz, np. paprykę, cebulę, pieczarki,
obgotowane małe ziemniaczki, ogórek, cukinia, cokolwiek. Grillujesz aż się
zarumienią i podajesz na patyczku, bądź ściągasz z patyczka i podajesz w
miseczce jak sałatkę.
Najzwyklejsze w świecie ziemniaki. Duże sztuki. Owijasz folią i wrzucasz
między węgiel. Jak będą miękkie (sprawdź nakłuwając widelcem), wyciągasz,
obierasz z folii, kroisz wzdłuż na pół (ale nie do końca, żeby połówki były
połączone skórką), pomiędzy połówki dajesz np. serek czosnkowy i podajesz z
łyżeczką.
Pomidory - na poł, posypujesz przyprawami (np. oregano, bazylia itp.),
grillujesz, jak się zarumienią to gotowe.
Roladki z bakłażanów. Bakłażana wzdłuż na plastry (ok. 0,5cm), na plasterek
dajesz pokruszony owczy ser rozmieszany z natką pietruszki i czosnkiem,
doprawiony (jak lubisz), rolujesz, spinasz wykałaczką i na ruszt.
Kolby kukurydzy. Ja przełamuje na pół, gotuję kilka minut, nadziewam na
patyczek do szaszłyków. Smaruje obficie masłem rozmieszanym z posiekaną natką
pietruszki, czerwoną papryką, pieprzem cayene, czosnkiem i solą. Takie kolby
kładę na ruszt i opiekam aż się mocno przyrumienią obkręcając i smarując tym
masłem co jakiś czas.
Cukinie pocięte w poprzek na grube paski (1~2cm), zamarynowane w oliwie z
oliwek, czosnku i pietruszce (czy innej marynacie). Grillujesz normalnie
jakbyś grillował kawał mięsa. :)
Różne rodzaje pieczywa, bagietka itp. Grillujesz z jednej strony ile trzeba,
obracasz i np. smarujesz masłem czosnkowym i podsypujesz tartym serem.
Grillujesz aż będzie dobre.
Oscypek (normalnie, w grube plastry i na ruszt, aby się trochę podpiekł, ale
nie popłynął) jest fantastyczny z grilla.
Zwykły czosnek. Całą główkę owijasz w folię aluminiową i umieszczasz na
grillu. Grillujesz aż zrobi się miękkie. Potem wyciskasz pastę, która się
zrobiła z ząbków czosnku i smarujesz nią pieczywo. Wyśmienite. Wbrew pozorom
jest to dosyć delikatne w smaku, cała ostrość i zapach czosnku znika.
No i oczywiście kilka rodzajów świeżutkich, chrupiących sałatek.
Nie wiem no mnóstwo tego jest. Mnie osobiście dziwią ludzie, którzy na grilla
to właściwie rzucają jedynie jakiejś wątpliwej jakości kiełbasy, nawet ich nie
zamarynują. Ja owszem lubię mięsko z grilla, ale spożywam drugie tyle
grillowanych niemięsnych rzeczy.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-25 19:53:19
Temat: Re: [PRO?BA O POMOC] grill wegetaria?ski** gautama <g...@o...pl> wrote:
> ogromne Wam dzi?ki! :))) a w?a?nie przysz?o mi do g?owy... czy jest szansa,
> ?eby na grillu wysz?o co?, co kiedy? pr?bowa?em w piekarniku: jab?ka
> nadziewane konfitur? i rodzynkami w folii? Jak my?licie, ma to szanse si?
> upiec?
Oczywiście, że się upiecze i w dodatku będzie wyśmienite. :)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-25 19:57:36
Temat: Re: [PROŚBA O POMOC] grill wegetariański"gautama" wrote in message news:faq10u$kvj$1@news.onet.pl...
> ogromne Wam dzięki! :)))
> a właśnie przyszło mi do głowy... czy jest szansa, żeby na grillu wyszło
> coś, co kiedyś próbowałem w piekarniku: jabłka nadziewane konfiturą i
> rodzynkami w folii? Jak myślicie, ma to szanse się upiec?
Jeśli będziesz nadziewał połówki jabłek, a nie całe, to mogą się upiec.
Dobre są także zapieczone z kawałeczkami czekolady banany.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-25 20:00:28
Temat: Re: [PRO?BA O POMOC] grill wegetaria?ski
Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:4sd6q4-qtq.ln1@kosmosik.net...
> Oj, od groma tego...
Jesteście wspaniali!
dziękuję :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-25 20:02:54
Temat: Re: [PRO?BA O POMOC] grill wegetaria?ski** gautama <g...@o...pl> wrote:
>> Oj, od groma tego...
> Jeste?cie wspaniali!
A i jak dla wegetarianki to wyczyść solidnie (w ogóle powinno się to robić
przed każdym grillowaniem) ruszt, ze ścierwa, które się do niego przypiekło. :)
Inaczej wegetarianka skłonna poczuć jakiś tłuszcz mięsny czy coś co zostało na
ruszcie. ;)
Jak nie masz specjalnych narzędzi to bardzo skutecznie czyści się ruszt folią
aluminiową, po prostu owijasz i trzesz. Syf bardzo ładnie schodzi.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-25 21:20:06
Temat: Re: [PRO?BA O POMOC] grill wegetaria?skiKonrad Kosmowski pisze:
> A i jak dla wegetarianki to wyczyść solidnie (w ogóle powinno się to robić
> przed każdym grillowaniem) ruszt, ze ścierwa, które się do niego przypiekło. :)
> Inaczej wegetarianka skłonna poczuć jakiś tłuszcz mięsny czy coś co zostało na
> ruszcie. ;)
Ja bym jeszcze pilnowała, by nic nie kroic na desce do krojenia mięsa.
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |