« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-11 12:07:18
Temat: PYCHOTKAKARPIK PO ŻYDOWSKU WG PRZEPISU MAMEŁE:
Karpia oczyścić z łusek, odciąć głowę, a następnie usunąć wnętrzności
przez otwór, jaki powstał po jej odcięciu (nie należy rozcinać ryby
wzdłuż brzucha), umyć i wypłukać. Podzielić na dzwonka, po czym
ostrożnie, by nie uszkodzić skóry oddzielić od niej mięso i odfiletować
je od szkieletu i dużych ości. Z głowy usunąć oczy i skrzela. Następnie
wraz z odfiletowanym szkieletem jedną lub kilka gotować na słabym ogniu,
klarując wywar, by po przecedzeniu był przezroczysty. Sól i pieprz do
smaku. Mięso ryby oczyścić z drobnych ości. Następnie wraz z namoczoną w
wodzie (w żadnym przypadku nie w mleku) macą przepuścić przez maszynkę.
Do masy dodać żółtka, ubitą pianę, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i
cukrem, po czym po dokładnym wymieszaniu napełnić nią dzwonka karpia. W
ten sposób przygotowane dzwonka ułożyć w garnku i zalać ciepłym jeszcze
wywarem. Gotować na słabym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną w drobną
kostkę surową cebulę. Gotować jeszcze 15 minut, by cebula zmiękła. Zdjąć
z ognia. Rybę ułożyć na półmisku, zalać wywarem, który zastyga tworząc ga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |