Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PYCHOTKA

Grupy

Szukaj w grupach

 

PYCHOTKA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-06-11 12:07:18

Temat: PYCHOTKA
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

KARPIK PO ŻYDOWSKU WG PRZEPISU MAMEŁE:

Karpia oczyścić z łusek, odciąć głowę, a następnie usunąć wnętrzności
przez otwór, jaki powstał po jej odcięciu (nie należy rozcinać ryby
wzdłuż brzucha), umyć i wypłukać. Podzielić na dzwonka, po czym
ostrożnie, by nie uszkodzić skóry oddzielić od niej mięso i odfiletować
je od szkieletu i dużych ości. Z głowy usunąć oczy i skrzela. Następnie
wraz z odfiletowanym szkieletem jedną lub kilka gotować na słabym ogniu,
klarując wywar, by po przecedzeniu był przezroczysty. Sól i pieprz do
smaku. Mięso ryby oczyścić z drobnych ości. Następnie wraz z namoczoną w
wodzie (w żadnym przypadku nie w mleku) macą przepuścić przez maszynkę.
Do masy dodać żółtka, ubitą pianę, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i
cukrem, po czym po dokładnym wymieszaniu napełnić nią dzwonka karpia. W
ten sposób przygotowane dzwonka ułożyć w garnku i zalać ciepłym jeszcze
wywarem. Gotować na słabym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną w drobną
kostkę surową cebulę. Gotować jeszcze 15 minut, by cebula zmiękła. Zdjąć
z ognia. Rybę ułożyć na półmisku, zalać wywarem, który zastyga tworząc ga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PYCHOTKE
BARSZCZ...
cholesterol a Wasze przepisy
Czekolada
Re: MALE CZARNRE, CZYLI...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »