Date: Thu, 11 Jun 2009 14:07:18 +0200
From: Panslavista <p...@w...pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PYCHOTKA
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: $$-jwdncimpj7s8.news.x-privat.org
Message-ID: <4a30f377$1@news.x-privat.org>
Organization: X-Privat.Org NNTP Server - http://www.x-privat.org
Lines: 17
X-Authenticated-User: $$e7cocx2ms$kwro
X-Complaints-To: a...@x...org
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!news.stw-bonn.de!news.n
etcologne.de!newsfeed-fusi2.netcologne.de!newsfeed.straub-nv.de!x-privat.org!no
t-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322854
Ukryj nagłówki
KARPIK PO ŻYDOWSKU WG PRZEPISU MAMEŁE:
Karpia oczyścić z łusek, odciąć głowę, a następnie usunąć wnętrzności
przez otwór, jaki powstał po jej odcięciu (nie należy rozcinać ryby
wzdłuż brzucha), umyć i wypłukać. Podzielić na dzwonka, po czym
ostrożnie, by nie uszkodzić skóry oddzielić od niej mięso i odfiletować
je od szkieletu i dużych ości. Z głowy usunąć oczy i skrzela. Następnie
wraz z odfiletowanym szkieletem jedną lub kilka gotować na słabym ogniu,
klarując wywar, by po przecedzeniu był przezroczysty. Sól i pieprz do
smaku. Mięso ryby oczyścić z drobnych ości. Następnie wraz z namoczoną w
wodzie (w żadnym przypadku nie w mleku) macą przepuścić przez maszynkę.
Do masy dodać żółtka, ubitą pianę, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i
cukrem, po czym po dokładnym wymieszaniu napełnić nią dzwonka karpia. W
ten sposób przygotowane dzwonka ułożyć w garnku i zalać ciepłym jeszcze
wywarem. Gotować na słabym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną w drobną
kostkę surową cebulę. Gotować jeszcze 15 minut, by cebula zmiękła. Zdjąć
z ognia. Rybę ułożyć na półmisku, zalać wywarem, który zastyga tworząc ga
|