Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Palmier

Grupy

Szukaj w grupach

 

Palmier

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-10 13:18:00

Temat: Palmier
Od: "anjah" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś wie jak się robi takie pyszne ciastka : Palmiery - dostępne za 2 zł
np. w podziemiach pod rondem de Gauilla w Warszawie ?

ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-10 14:23:38

Temat: Re: Palmier
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 10 octobre 2004 ? 15:18:00, vous écriviez :

> Czy kto? wie jak si? robi takie pyszne ciastka : Palmiery - dost?pne za 2 z?
> np. w podziemiach pod rondem de Gauilla w Warszawie ?

Nie wiem jak wygladaja palmiers w Warszawie, ale w zasadzie to
zwiniete w podwojny walek ciasto francuskie, walek jest nastepnie
ciety na plastry i plastry upieczone.


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-10 14:27:32

Temat: Re: Palmier
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

anjah wrote:
> Czy ktoś wie jak się robi takie pyszne ciastka : Palmiery - dostępne za 2 zł
> np. w podziemiach pod rondem de Gauilla w Warszawie ?

O, a ja juz odpowiadalam na tego maila, tylko nie doszlo, wiec jeszcze raz:

Jakie w podziemiach sprzedaja, to nie wiem, ale palmiery robi sie z
ciasta francuskiego: ciasto rozmrozic, zlozyc na czworo i rozwalkowac
lekko, posypac obficie cukrem krysztalem, zlozyc jeszcze raz tak, aby
placek mial 20 cm szerokosci i okolo centymetra grubosci, jeszcze raz
posypac cukrem, zwijac z obu stron w podwojna rolade, pokroic na plastry
centymetrowej grubosci, polozyc na balsze, zeby sie nie stykaly, pic 10
minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni (chodzi o to, zeby sie
cukier skarmelizowal i posklejal ciasto, dzieki temu beda pozniej takie
chrupiace), przekrecic na druga strone i zezlocic jeszcze przez chwile.


--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-11 10:45:56

Temat: Re: Palmier
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N.:

> Nie wiem jak wygladaja palmiers w Warszawie, ale w zasadzie to
> zwiniete w podwojny walek ciasto francuskie, walek jest nastepnie
> ciety na plastry i plastry upieczone.

Heh. We Wrocławiu widziałam to pod nazwą "palma", dopiero teraz mnie
oświeciło, o co chodzi i czemu tak zwą ;)

Pozdrawiam :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WINO O ZAPACHU ACETONU
Co polecacie na uroczystosc???
Palmier
łosoś
German justice destroyed my life - help!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »