Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Parowane "racuchy" - ktos zna..?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Parowane "racuchy" - ktos zna..?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-05 21:20:22

Temat: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
(czy czegos bardzo podobnego) -- puchate, miekkie parowane kluchy, czesto o
lekko wrzecionowatym kasztalcie albo jak duze kajzerki, wielkosci tak
dwoch-trzech przecietnych paczkow, znakomite z gulaszem czy sosami, a nawet
z sama kwasna smietana.

Szukalem w sieci ale znalazlem jakies parpwane pyzy po poznansku i takie
tam, ale nic sprawdzonego i w dodatku kilka razy mi nie wyszly, wiec pytanie
zna ktos taka potrawe a jesli tak to poprosze o sprawdzony sposob
przyrzadzania.

Robilem tak: 2 szklanki maki, 1 szklana mleka, drozdze wystartowane w mleku
z lyzeczka cukru (z tym to zawsze trzabe eksperymentowac tutaj - ja w USA),
dwa jajka, dwie lyzki tluszczu. Czyli ciasto jak na racuchy. Wymieszac az
bedzie babelkowac, odstawic do wyrosniecia, rozciagnac na stolnicy rekami na
niezbyt cienk placek i wykroic szklanka kluchy. Dac znowu nieco urosnac i
uparowac. Smakuje tak jak "u babci" ale nie sa pulchne i jakies takie
zakalcowate.

Macie moze jakies konstruktywne pomysly jak sie do tego zabrac? Racuchy z
tego samego ciasta wychodza baaardzo dobre - puchate i miekkie, ale rosna
tylko w misce no i na patelni - bez podrastania przed smazeniem. Co prawda
probowalem wrzycac od razu na pare bez podrastania po uformowaiu kluchow ale
tyz nie pomogolo wiec problem pewnie jest w skladzie ciasta. A moze on
jakos modyfikowala to ciasto i nie bylo ono dokladnie takie jak na racuchy?
(Babcia jest SP od 20 paru lat wiec mam pewne klopoty z zapytaniem sie jej
osobiscie...)

--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-05 23:02:06

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 5 mars 2006 ? 22:20:22, dans <qCIOf.3691$G%2.1973@trnddc07> vous écriviez
:

> Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
> (czy czegos bardzo podobnego) -- puchate, miekkie parowane kluchy

...

> Robilem tak: 2 szklanki maki, 1 szklana mleka, drozdze wystartowane w mleku
> z lyzeczka cukru (z tym to zawsze trzabe eksperymentowac tutaj - ja w USA),
> dwa jajka, dwie lyzki tluszczu. Czyli ciasto jak na racuchy.

...

Moim zdaniem (ale nie jestem z Lubelszczyzny), ciasto za "bogate".
Probowales bez jajek ?



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-05 23:34:35

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "Wojti" <j...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy to nie sa pampuchy?

Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-06 00:24:05

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Wojti" <j...@n...wp.pl> wrote in message
news:dufuq8$kfe$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy to nie sa pampuchy?

OK - co to sa pampuchy i jak sie je robi..?

--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-06 09:22:13

Temat: Re: Parowane
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):

> Szukalem w sieci ale znalazlem jakies parpwane pyzy po poznansku i takie
> tam, ale nic sprawdzonego i w dodatku kilka razy mi nie wyszly, wiec
pytanie
> zna ktos taka potrawe a jesli tak to poprosze o sprawdzony sposob
> przyrzadzania.

Kuchnia Polska podaje proporcje: 40 dag mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 5 dag
tłuszczu, ok. 1/4 l mleka, 5 dag cukru. I koniecznie muszą wyrosnąć po
wycinaniu. Robiłam je z tego przepisu i wychodziły. Może za długo je
gotujesz na parze?

Mam też przepis z innego źródła /niemieckie czasopismo/ i też są podobne
proporcje /500 g mąki, 30 g drożdży, 60 g cukru, 1/4 l mleka, 60 g masła, 1-
2 jajka/.

Może zmień mąkę /inny typ? producent?/

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-06 10:37:18

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL napisał(a):
> Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
> [...]
> Smakuje tak jak "u babci" ale nie sa pulchne i jakies takie zakalcowate.
[...]

Zobacz:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement
/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1295&TabOrgID=1541&L
angId=0&AnnouncementId=4188&ModulePositionId=1777
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement
/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1295&TabOrgID=1541&L
angId=0&AnnouncementId=4187&ModulePositionId=1777
http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgI
d=1535&LangId=0
http://www.kakolewnica.lublin.pl/szczegoly.php?id_ka
t=178&tab=txt&idp=232
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-06 13:54:58

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "Jeanne" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:FiLOf.4858$Cc3.383@trnddc08...
> OK - co to sa pampuchy i jak sie je robi..?
>
Pampuchy, buchty, "parówki" (bułki na parze).... są różne określenia jak mi
się wydaje tych samych potraw, których nazwa zależy od regionu.

Tutaj zobacz przepis i fotkę, czy o coś takiego chodzi? http://tiny.pl/mpkx
A tu kluski na parze według mnie w prostszym niż wyżej wykonaniu:
http://tiny.pl/mpkm

Pozdrawiam

Jeanne


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-06 17:47:40

Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:duh3ea$8du$1@atlantis.news.tpi.pl...> eM eL napisał(a):

> Zobacz:

To wyglada wlasnie tak jak powinno wygladac... (Bez sera, choc slyszalem o
nadziewaniu ich serem.) No i nawet wiem gdzie ta wies (Kakolwenica) sie
znajduje.

Dzieki wszystkim za odzew - sugestie zastosuje w praniu i bede donosil o
wynikach.


--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

witam :)
maszynka do męska ....a przepisy
piróg biłgorajski zwany "krupniokiem"Czy ktoś zna przepis
Indiańskie przyjęcie;)
topiąc czekoladę....dodawać mleko?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »