« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-06 13:53:00
Temat: Pasta jajeczna... Zapytanie...Czesc
Nagooglalem sie i znalazlem kilka przepisow na pasty z jajek do chlebka
i bulek. NIestety sprawdzilem chyba ze 6 i zaden nie przypominal tego
starego smaku ze stolowek kolonijno/wczasowo/sanatoryjno/szpitalnych.
Jakies pare lat temu mozna bylo jeszcze na dworcu centralnym kupic bulki
z pastami roznymi a teraz kicha.
Prosze poratowac czlowieka teskniacego za starymi zapiekankami i pasta
jajeczna... Moze macie sprawdzony przepis - pewnie chodzi o proporcje,
bo smak czasem byl bliski ale jednak zawsze "czegos" brakowalo.
Pozdrawiam
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-06 13:55:57
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Dnia Thu, 06 Jul 2006 15:53:00 +0200, Waćpanna lub waćpan Maciej L., w
wiadomości <news:e8j4jr$1d6q$1@news2.ipartners.pl> zawarł, co następuje:
> Prosze poratowac czlowieka teskniacego za starymi zapiekankami i pasta
> jajeczna... Moze macie sprawdzony przepis - pewnie chodzi o proporcje,
> bo smak czasem byl bliski ale jednak zawsze "czegos" brakowalo.
jajka były inne, to raz
majonez był podły, to dwa
czasami mieszano w to margarynę to trzy
IMO - nie do odtworzenia
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-06 16:17:05
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Maciej L. <m...@c...com.pl> napisał(a):
> Prosze poratowac czlowieka teskniacego za starymi zapiekankami i pasta=20
> jajeczna... Moze macie sprawdzony przepis - pewnie chodzi o proporcje,=20
> bo smak czasem byl bliski ale jednak zawsze "czegos" brakowalo.
Jajka + masło /zgoda, margaryna/ + śmietana + musztarda. Proporcji ci nie
zapodam, bo zawsze robiłam na oko. Może to będzie ten smak?
Lubię też pastę twarogowo - jajeczną: kostka twarogu /20-25 dag/, 4
jajka /na twardo/, musztarda /albo troszkę musztardy + sól + pieprz/, drobno
posiekana cebula /niedużo, np. pół małej/ i śmietana /lub jogurt albo
majonez/ do uzyskania odpowiadającej ci konsystencji. Nieźle też się
sprawdza mieszanka do dań z jaj kotanyi albo appetita.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-06 16:33:38
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Użytkownik "Maciej L." <m...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:e8j4jr$1d6q$1@news2.ipartners.pl...
Czesc
Nagooglalem sie i znalazlem kilka przepisow na pasty z jajek do chlebka
i bulek. NIestety sprawdzilem chyba ze 6 i zaden nie przypominal tego
starego smaku ze stolowek kolonijno/wczasowo/sanatoryjno/szpitalnych.
Jakies pare lat temu mozna bylo jeszcze na dworcu centralnym kupic bulki
z pastami roznymi a teraz kicha.
Prosze poratowac czlowieka teskniacego za starymi zapiekankami i pasta
jajeczna... Moze macie sprawdzony przepis - pewnie chodzi o proporcje,
bo smak czasem byl bliski ale jednak zawsze "czegos" brakowalo.
==========
Zależy, co to znaczy "ten smak", bo dla wielu osób może to byc coś zupelnie
innego. U mnie w domu: jaja gotowane na twardo, zółty ser, masło, majonez
winiar.
Kupnej nie znam, kolonijnej nie pamiętam.
Pozdrawiam
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-06 19:38:19
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...In news:e8jd21$i2a$1@inews.gazeta.pl, czeremcha wrote:
> Nieźle też się sprawdza mieszanka do dań z jaj kotanyi albo appetita.
A co jest w takiej mieszance?
Hania
--
***
What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-06 20:56:10
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Hanna Burdon <b...@p...onet.pl> napisał(a):
> A co jest w takiej mieszance?
Mam pod ręką mieszankę "Apetity": sól, czosnek, cebula, koperek,
szczypiorek, pieprz, proszek pomidorowy, tajemnicze ekstrakty przypraw i
oczywiście glutaminian sodu.
Rozumiem, że to wszystko można sobie dodać i bez wysiłku producenta, ale
czasami samej wysilać się nie chce...
Co mi tam... ;-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-06 21:00:11
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...
Użytkownik "Maciej L." <m...@c...com.pl> napisał w wiadomości
news:e8j4jr$1d6q$1@news2.ipartners.pl...
Prosze poratowac czlowieka teskniacego za starymi zapiekankami i pasta
jajeczna... Moze macie sprawdzony przepis - pewnie chodzi o proporcje,
bo smak czasem byl bliski ale jednak zawsze "czegos" brakowalo.
Ja robię z gotowanych jajek, majonezu (Winiary dekoracyjny), odrobiny
musztardy i odrobiny (ale naprawdę odrobiny) startej na najmniejszej tarce
cebuli. Daję dużo pieprzu, czasem trochę miękkiego masła, a zamiast cebuli
czasem daję szczypiorek.
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
--
A kiedy twoja miłość jest przyjęta i otwierają się dla ciebie
ramiona - wówczas proś Boga, niechaj ocali tę miłość od zepsucia,
bowiem niepokoję się o serca po brzegi szczęściem wypełnione. (Saint Exupery)
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-07 06:25:49
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Ja zawsze robię pastę z gotowanych jajek, szczypiorku, majonezu Winiar, soli
i pieprzu. Czasami przerabiam to na pastę rybno-jajeczną i dodaję kawałki
makreli.
Pozdrawiam
Barbara i Maleństwo, co uwielbiają pastę jajeczną
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-07 09:12:29
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Tatiana napisał(a):
> jajka były inne, to raz
> majonez był podły, to dwa
> czasami mieszano w to margarynę to trzy
>
> IMO - nie do odtworzenia
Podle majonezy sie zdarzaja... Mam od kilku sasiadow jajka "dowolnej
masci i wielkosci i pochodzenia" a kilka kilometrow dalej sa "kurniki".
Margaryn tez sporo ;-D moze ktos ma patent na "tamten smak"?
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-07 09:13:47
Temat: Re: Pasta jajeczna... Zapytanie...Dominik Jan Domin napisał(a):
> Zależy, co to znaczy "ten smak", bo dla wielu osób może to byc coś zupelnie
> innego. U mnie w domu: jaja gotowane na twardo, zółty ser, masło, majonez
> winiar.
>
> Kupnej nie znam, kolonijnej nie pamiętam.
Jezdzilem na sporo roznych obozow, kolonii, bywalem w szpitalach i
stolowkach - wszedzie smakowala podobnie...
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |