| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-09 23:31:18
Temat: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?To juz chyba 8 raz kiedy nie wychodzi mi dobre ciasto na pizze. Chce aby
bylo dla 3 osob, chrupiace, chudziutkie a przede wszystkim elastyczne a nie
twarde jak kamien. Ma byc takie jak z pizzerki. Wiem ze w pizzy Hut stosuje
sie dodatki chemiczne ale w innych jest rowniez smaczne a to wszystko robia
przeciez ludzie. Czy ktos moze podac taki SPRAWDZONY przepis ?
Wielkie dzieki
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-09 23:46:19
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
Użytkownik "euro" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bominq$jkc$1@inews.gazeta.pl...
> Wiem ze w pizzy Hut stosuje
> sie dodatki chemiczne ale w innych jest rowniez smaczne a to wszystko
robia
> przeciez ludzie. Czy ktos moze podac taki SPRAWDZONY przepis ?
proszę bardzo:
http://www.pizza.it/ricette/welcome.htm
a na temat pizzy hut zobacz niedawny wątek:
http://tinyurl.com/ubqx
Pozdrawiam,
Adam Il.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-09 23:54:10
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?zobacz jeszcze to:
http://tinyurl.com/ubrz
Pozdrawiam,
Adam Il.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 07:36:29
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?Wypróbowany przepis z grupy. Super ciasto ,nigdy nie zawiodło:
troche długi, ale wart pisania.
pizza
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 dag drożdży,
- pół szklanki ciepłej wody,
- łyżka stołowa oliwy,
- sól,
- gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
Sos:
- mała puszka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- bazylia,
- sól,
- cukier.
Dodatki:
- 25 dag pieczarek,
- 2 duże cebule,
- paryka czerwona i zielona po 0,5 sztuki,
- 15 dag pokrojonej w plastry kiełbasy peperoni, ewentualnie salami,
ostatecznie innej wędliny wg. upodobań (może być podpieczone mięso, ryba z
puszki, co kto lubi),
- ser żółty starty na grubej tarce.
Jak przyrządzić?
. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach
i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam napewno nie tak
długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki
się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi mi od ręki" po prostu dosypuję na
"oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka (
chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później
było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż
podwoi swą objętość. Składniki sosu mieszam dodając szczyptę cukru i soli i
także odstawiam na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój
zapach. Cebulę kroję w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w
plasterki. Ważną rzeczą wg. mnie jest to żeby przed dodaniem na pizzę
pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby
odparować ich sok. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowuję je na kształt
prostokąta i układam na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na
tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smaruję wcześniej przygotowanym
sosem układam równomiernie wszystkie pozostałe składniki posypuję ziołami
(tutaj pełna dowolność)i jeszcze vegetą, na to ogromna ilość żółtego sera
startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 08:43:20
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?Ja robię z przepisu pani o nazwie Martencja (nie wkleję linku tylko przepis,
bo to z twardego dysku)
<cytat>
200g mąki , 10g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 filiżanki lekko
ciepłego mleka, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki soli
. Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone
drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu
dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na
natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
. Farsz wg uznania. Moja propozycja: na wyrosniete i rozciagniete na
blaszce ciasto wylozyc sos pomidorowy: koncentrat pom. z lyzeczka oliwy z
oliwek
i dodatkiem swiezego czosnku i przypraw (oregano, pieprz, bazylia)
Smacznego, Martencja
</cytat>
Wychodzi taka "naprawdę duża blacha" prostokątna cienkiego ciasta. I
oczywiście smaruję olejem blachę przed położeniem ciasta. Piekę w gazowym
piekarniku 20-25 minut całość.
Zawsze wychodzi :)
--
KingAM
[muchoza bakterioza]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 12:55:16
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> proszę bardzo:
> http://www.pizza.it/ricette/welcome.htm
dzieki, doceniam ze to po wlosku czyli akurat takiemu po ktorym bede sie
tylko domyslal o co chodzi ale bede pracowal nad tym przepisem.
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 13:10:42
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> Składniki:
> Ciasto:
> - 30 dag mąki,
> - 3 dag drożdży,
> - pół szklanki ciepłej wody,
> - łyżka stołowa oliwy,
> - sól,
> - gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
dzieki za kompleksowe przepisy ! Moje pytanie dotyczy na tym etapie jeszcze
skladnikow. Jak sie okazuje niektorzy dolewaja mleka, niektorz nie, Ty
dodajesz rozniez ziemniaki, jakie spelniaja one funkcje w Twoim przepisie ?
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 13:49:29
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?Ziemniaki daują wilgotność ciasta. Dzięki nim jest ono chrupiące na wierzchu
a puszyste i lekko wilgotne w środku. Trochę w stylu "pizza hut"
pozdrawiam
Użytkownik "euro" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
news:boo2ok$356$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Składniki:
> > Ciasto:
> > - 30 dag mąki,
> > - 3 dag drożdży,
> > - pół szklanki ciepłej wody,
> > - łyżka stołowa oliwy,
> > - sól,
> > - gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
>
> dzieki za kompleksowe przepisy ! Moje pytanie dotyczy na tym etapie
jeszcze
> skladnikow. Jak sie okazuje niektorzy dolewaja mleka, niektorz nie, Ty
> dodajesz rozniez ziemniaki, jakie spelniaja one funkcje w Twoim przepisie
?
>
> euro
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 15:41:07
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
1/4 pozostałych składników do kupy wziętych
czy mozesz napisac jeszcze ile na sztuki tych przgotowanych ziemniakow mniej
wiecej uzywasz do tego przepisu ?
pozdrawiam
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 16:32:11
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?na mniej więcej 30 dag. mąki daję ok. 4-5 średnich ziemniakow.
pzdr.
Użytkownik "euro" <f...@g...pl> napisał w wiadomości
news:boobia$1gr$1@inews.gazeta.pl...
>
> > dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej
> 1/4 pozostałych składników do kupy wziętych
>
> czy mozesz napisac jeszcze ile na sztuki tych przgotowanych ziemniakow
mniej
> wiecej uzywasz do tego przepisu ?
>
> pozdrawiam
> euro
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |