| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-11 11:49:46
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?"euro" wrote:
> dzieki, doceniam ze to po wlosku czyli akurat takiemu po ktorym bede
> sie tylko domyslal o co chodzi ale bede pracowal nad tym przepisem.
Nie badz smieszny !
Przepis masz po wlosku, ale mozesz tez wybrac wersje w jezyku angielskim.
Jesli chcesz w jezyku polskim to uzyj google - caly ten przepis byl
przetlumaczony i podany kiedys na grupie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-11 12:14:49
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?Użytkownik euro napisał:
>>proszę bardzo:
>>http://www.pizza.it/ricette/welcome.htm
>
>
> dzieki, doceniam ze to po wlosku czyli akurat takiemu po ktorym bede sie
> tylko domyslal o co chodzi ale bede pracowal nad tym przepisem.
>
> euro
>
>
juz to kiedys tu bylo ale ok....tlumaczenie....
2. La ricetta
- 1 l. di acqua
litr wody
- 2 kg di farina
2 kg maki
- 20 g di lievito fresco (7 di quello secco)
20 g drożdzy swieżych lub 7 g suchych
- 50 g di sale marino
50 g soli
naturalmente le quantit? possono essere aumentate o diminuite secondo la
necessit?, come pure il lievito va diminuito se la temperatura ambiente
risulta superiore ai 23-25fC (es. in estate).
generalnie drożdze trzeba namoczyc, optymalna temperatura dla drozdzy by
zaczely pracowac to ok 23-25 stopni. nastepnie wszystkie skladniki ze
soba wymieszac. wyrobic na gladka, jednolita mase.
z podanych skladnikow wychodza 4 ogromne placki pizzowe, takie jak sie
dostaje w knajpkach wloskich (mieszcza sie na wielka lopate) ;) no i
pieka sie w piecu weglowym :)
--
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 17:28:49
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> Nie badz smieszny !
> Przepis masz po wlosku, ale mozesz tez wybrac wersje w jezyku angielskim.
> Jesli chcesz w jezyku polskim to uzyj google - caly ten przepis byl
> przetlumaczony i podany kiedys na grupie.
Przepraszam, jestem chyba slepy ! Rzeczywiscie nie zajrzalem na strone
glowna !
dzieki
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 17:31:53
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> - 1 l. di acqua
> litr wody
> - 2 kg di farina
> 2 kg maki
> - 20 g di lievito fresco (7 di quello secco)
> 20 g drożdzy swieżych lub 7 g suchych
> - 50 g di sale marino
> 50 g soli
> generalnie drożdze trzeba namoczyc, optymalna temperatura dla drozdzy by
> zaczely pracowac to ok 23-25 stopni. nastepnie wszystkie skladniki ze
> soba wymieszac. wyrobic na gladka, jednolita mase.
> z podanych skladnikow wychodza 4 ogromne placki pizzowe, takie jak sie
> dostaje w knajpkach wloskich (mieszcza sie na wielka lopate) ;) no i
> pieka sie w piecu weglowym :)
wielkie dzieki !
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 15:47:38
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
> na mniej więcej 30 dag. mąki daję ok. 4-5 średnich ziemniakow.
Zrobilem wspaniale ciasto na pizze, wszyscy byli zadowoleni, wyszlo
elastyczne, miekkie i chrupiace !!! Wzorowalem sie przy tym na Twoim
przepisie ale nie dodalem 5 ale 3 sredniej wielkosci ziemniaczki. Do
wyrobienia ciasta dodalem 20dg maki na poczatek (nie chcialem miec duzej
blachy) oraz 20g drozdzy. Oczywiscie do tego lyzka-1,5 lyzki oliwy, pol
szklanki wody, nie dodawalem mleka. Ciasto przy tej ilosci maki nie chcialo
opuscic moich rak wiec dodawalem maki sukcesywnie az zuzylem jej okolo 25-30
dag. Osobiscie dodalem za malo soli na rozwalkowane ciasto. Nie mniej jednak
jestem bardzo zadowolony !
Dziekuje za wszystkie przepisy
euro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 17:05:37
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?cieszę się również i polecam na przyszłość. Z tymi ziemniaczkami to jest
naprawdę świetny pomysł.
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |