« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-25 15:12:28
Temat: Pieczeń rzymskaWitam.
Szukałam w archiwum przepisu na pieczeń rzymską i znalazłam dzieło
Aleksandra Kłosiewicza (z 2001 roku). Przepis wygląda tak:
"1,5kg mielonego po połowie cielęcina i wieprzowina
10 jaj, szkl bulionu, 4-5 ząbków czosnku, po 2 łyżki
majeranku i tymianku, 3 łyżki vegety, po łyżce suszonej cebuli i pieprzu.
W dużym naczyniu zmieszać mięso z przyprawami wyciśniętym czosnkiem i 2-ma
jajami. Pozostałe jaja
ugotować na twardo, odkroić piętki(do żółtek).
Oziębione mięso ułożyć na folii alu posmarowanej masłem i posypanej bułką t,
uformować prostokątny
placek, położyć jaja tak by się stykały żółtkami, następnie unosząc folię
sformować wałek.
Mięso zsunąć do foremki i piec ok.45 min w piekarniku 200C. Po upieczeniu
kroić w dosyć grube
plastry i serwować z ziemiakami oraz ćwikłą."
Mam jednak problem. Autor podał w składnikach bulion, a ja nie mam pojęcia
po co on... Czy to jakaś pomyłka, czy ma on konkretne zastosowanie? Proszę,
podpowiedzcie mi co z tym fantem zrobić.
--
Pozdrawiam, Olka (Ti`Ana)
Ti`Ana wersja niewinna:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
"In the fear and alarm you did not desert me - my brothers in arms."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-25 15:23:33
Temat: Re: Pieczeń rzymska
Użytkownik Olka (Ti`Ana) <yennefer12*antyspam*@go2.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:1prfyw2pr94t8.5ueqyw7g3prv$....@4...net..
.
> Witam.
> Szukałam w archiwum przepisu na pieczeń rzymską i znalazłam dzieło
> Aleksandra Kłosiewicza (z 2001 roku). Przepis wygląda tak:
> Mam jednak problem. Autor podał w składnikach bulion, a ja nie mam
pojęcia
> po co on... Czy to jakaś pomyłka, czy ma on konkretne zastosowanie?
Proszę,
> podpowiedzcie mi co z tym fantem zrobić.
> --
> Pozdrawiam, Olka (Ti`Ana)
> Ti`Ana wersja niewinna:
Dzięki bulionowi pieczeń będzie bardziej pulchna
i tyle
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-25 15:49:21
Temat: Re: Pieczeń rzymskaDnia Sat, 25 Jan 2003 16:23:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan Aleksander
Kłosiewicz, w wiadomości <b0ua2p$jrl$1@news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>> Szukałam w archiwum przepisu na pieczeń rzymską i znalazłam dzieło
>> Aleksandra Kłosiewicza (z 2001 roku). Przepis wygląda tak:
>> Mam jednak problem. Autor podał w składnikach bulion, a ja nie mam
>> pojęcia
>> po co on... Czy to jakaś pomyłka, czy ma on konkretne zastosowanie?
> >Proszę,
>> podpowiedzcie mi co z tym fantem zrobić.
> Dzięki bulionowi pieczeń będzie bardziej pulchna
> i tyle
Dziękuję bardzo za pomoc i za sam przepis, jutro wykonam na obiad :)
--
Pozdrawiam, Olka (Ti`Ana)
Ti`Ana wersja niewinna:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=391881
"In the fear and alarm you did not desert me - my brothers in arms."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |