« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-04 14:54:26
Temat: PiernikiWziąć 3 funty miodu i 3 funty żytniej razowej mąki i przygotować ciasto
żytnie miodowe, potem wziąć 2 funty pszennej mąki i 2 funty miodu
i przygotować ciasto pszenne miodowe. Oba te ciasta przygatawia się na jakiś
czas przed pieczeniem pierników ( najkrócej 2 tygodnie, a może leżeć i parę
miesięcy ). Miód gotuje się tak długo, aż będzie ciemno bronzowy, gdy
przestygnie wygniata się z mąką i dobrze ciasto wyrabia. Następnie funt
cukru utrzeć z dwoma całemi jajami i trzema żółtkami ubitemi do białości.
Wsypać do tego ćwierć funta czekolady , wlać pół kwarty mleka, wymieszać, a
potem wsypać 3 funty mąki pszennej i dobrze ciasto zagnieść, będzie to
ciasto cukrowe. To ostatnie robi się w dzień pieczenia pierników, lub
najwcześniej w wilję tego dnia. Wszystkie gatunki ciast wymiesić dobrze na
stolnicy i stopniowo dosypać: pół łuta korzeni, z dwóch pomarańczy skórki
drobno usiekanej, 3 łuty potaszu roztopionego w wodzie i 4 i pół łuta soli
amoniakalnej. Piec w bardzo gorącym piecu, gdyż w przeciwnym razie pierniki
nie wyrastają. Do posypywania blach używać mąkę prażoną. Na drugi dzień po
upieczeniu pierniki lukrować.
Alina Gniewkowska " współczesna kuchnia domowa" wyd. Kijów 1917r
smacznego :-))
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-04 18:33:06
Temat: Re: PiernikiKamas wrote:
> Wziąć 3 funty miodu i 3 funty żytniej razowej mąki i przygotować ciasto
> żytnie miodowe, potem wziąć 2 funty pszennej mąki i 2 funty miodu
> i przygotować ciasto pszenne miodowe. Oba te ciasta przygatawia się na
> jakiś czas przed pieczeniem pierników ( najkrócej 2 tygodnie, a może leżeć
> i parę miesięcy ). Miód gotuje się tak długo, aż będzie ciemno bronzowy,
> gdy przestygnie wygniata się z mąką i dobrze ciasto wyrabia. Następnie
> funt cukru utrzeć z dwoma całemi jajami i trzema żółtkami ubitemi do
> białości. Wsypać do tego ćwierć funta czekolady , wlać pół kwarty mleka,
> wymieszać, a potem wsypać 3 funty mąki pszennej i dobrze ciasto zagnieść,
> będzie to ciasto cukrowe. To ostatnie robi się w dzień pieczenia
> pierników, lub najwcześniej w wilję tego dnia. Wszystkie gatunki ciast
> wymiesić dobrze na stolnicy i stopniowo dosypać: pół łuta korzeni, z dwóch
> pomarańczy skórki drobno usiekanej, 3 łuty potaszu roztopionego w wodzie i
> 4 i pół łuta soli amoniakalnej. Piec w bardzo gorącym piecu, gdyż w
> przeciwnym razie pierniki nie wyrastają. Do posypywania blach używać mąkę
> prażoną. Na drugi dzień po upieczeniu pierniki lukrować.
> Alina Gniewkowska " współczesna kuchnia domowa" wyd. Kijów 1917r
> smacznego :-))
te łuty to się jeszcze znajdzie, ale jakie u licha korzenie?
A potasz i sol amoniakalna to skąś znam ;-))
(to samo, co w moim przepisie, ha ha!)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-05 06:56:39
Temat: Re: Pierniki
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:9uj4se$es4$06$3@news.t-online.com...
>
> te łuty to się jeszcze znajdzie, ale jakie u licha korzenie?
> A potasz i sol amoniakalna to skąś znam ;-))
> (to samo, co w moim przepisie, ha ha!)
>
> Waldek
Po dogłębnej analizie różnych przepisów z tej książki wydedukowałem, że:
1 funt - około 400 g
1 łut - około 12,5 g
korzenie to: cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa itp.
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-05 18:57:24
Temat: Re: Pierniki
> Po dog¸Ťbnej analizie rýnych przepisw z tej ksiýki wydedukowa¸em, ýe:
> 1 funt - oko¸o 400 g
> 1 ¸ut - oko¸o 12,5 g
> korzenie to: cynamon, godziki, wanilia, ga¸ka muszkato¸owa itp.
>
> --
> Pozdrawiam :-))
> S¸awomir J. MarusiÄski
> ICQ 14539957
A ja myslalam, ze 1 funt to pol kilo. U Babci w Poznanskim wszystko sie
mierzylo na funty, tzn. Babcia kladla tytke (torebke dla
niewtajemniczonych) na wage i mowila: Magduchna, odwaz mi jeno funt
cukru, a uzyj ten polkilogramowy ciezarek :)
W USA 1 funt = 454 gramy.
Znalazlam niesamowita strone na temat Historii Miar i Wag, po angielsku,
gdzie sa wspaniale informacje na temat historii, nazewnictwa, etc. miar
i wag, juz zaczynajac w Syrii 6000 przed nasza era, gdzie znajduja sie
zapisy wag zboza, etc. Warto obejrzec.
http://www.metrum.org/measures/
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 11:37:24
Temat: Re: Pierniki- rywalizacja?>
> Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
> wiadomości news:9uj4se$es4$06$3@news.t-online.com...
> >
> > te łuty to się jeszcze znajdzie, ale jakie u licha korzenie?
> > A potasz i sol amoniakalna to skąś znam ;-))
> > (to samo, co w moim przepisie, ha ha!)
> >
> > Waldek
>
> Po dogłębnej analizie różnych przepisów z tej książki wydedukowałem, że:
> 1 funt - około 400 g
> 1 łut - około 12,5 g
> korzenie to: cynamon, goździki, wanilia, gałka muszkatołowa itp.
>
> --
> Pozdrawiam :-))
> Sławomir J. Marusiński
> ICQ 14539957
>
> Tak mi sie zdaje, że zaczyna sie rywalizacja na najbardziej skomplikowany i
omal niewykonalny przepis na pierniki.... Śledze z zapartym tchem pierna Qd.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 11:39:09
Temat: Re: Pierniki> > Alina Gniewkowska " współczesna kuchnia domowa" wyd. Kijów 1917r
> smacznego :-))
>
> --
> Pozdrawiam :-))
> Sławomir J. Marusiński
> ICQ 14539957
>
>
> Kto da bardziej skomplikowany i omal niewykonalny przepis? Rywalizacje śledzę
z zapartym tchem Pozdrawiam piernie QD
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |