« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-03-18 06:52:39
Temat: Pierogi - moze laickie, ale...A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami, jedne
mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
mleku.
pamietam Babcia (swietej pamieci) dawala:
1. maka
2. jajko (cale)
3. woda - ile "zabierze"
I to byly najsmaczniejsze pierozki jakie pamietam - ani za miekkie, ani za
twarde, ciasto cieniusie, ale nie rozlatujace sie... ech...
B. nadzienie do pierogow...
Tu pamietam babcia robila z miesem (za diabla nie pamietam czy z surowym czy
z gotowanym... wiem ze dodawala odrobine boczku i cebulki, ale ani jaki
gatunek miesa ani zcy surowe czy nie ... za diabla nie pamietam ani ja ani
moja Mama...
Robila tez cos co juz zadko chyba jest spotykane - pierogi z ziemniakami.
Ziemniaki gotowan, tluczone, dodawana zezlocona cebulka i to ... wio do
ciasta :-)
Teraz to glownie "ruskie" kroluja... czyli ziemniaki z sreem bialym w
"roznych" proporcjach.
Generalnie nadzienia:
1. mieso
2. "na ruskie" (ziemniaki + cebulka + ser)
3. z samym serem (rowniez zadkosc, ale takowe tez pamietam)
4. z kapusta i grzybami
5. z samymi grzybami (raczej uszka niz pierogi)
6. ze szpinakiem i serem
7. z kasza gryczana i kapusta kiszona
Wszelkie "owocowe" nadzienia celowo omijam - nie jadamy tego... chociaz
pamietam ze byly pyszne :-)
Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie chodzi,
z innymi sam sobie poradze).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-03-18 08:07:03
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
> mowia o ... mleku.
[...]
W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
metod.
Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
wrocil po tym "mleczaku" ;)
--
jedrus
http://wolyn.btx.pl/
http://pokolenia.27wdpak.pl/
http://27wdpak.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-03-19 04:36:46
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
> Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie
> chodzi, z innymi sam sobie poradze).
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierog
i-z-mi%easem-z-orientaln%b1-nut%b1.html
reszta będzie raczej wege ;)
http://halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-kasza-
gryczana-i-serem.html
- albo z fetą - też smaczne
i jeszcze kilka:
http://halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-soczew
ica.html
ze szpinakiem i fetą i/lub twarogiem
z pieczarkami i cebulą - ale ja to pieczarki mogę na okrągło :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-03-19 05:11:18
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:im1bt0$4rv$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>
>> Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie
>> chodzi, z innymi sam sobie poradze).
>
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierog
i-z-mi%easem-z-orientaln%b1-nut%b1.html
>
> reszta będzie raczej wege ;)
>
> http://halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-kasza-
gryczana-i-serem.html
> - albo z fetą - też smaczne
>
> i jeszcze kilka:
> http://halloween.friko.net/przepisy/pierogi-z-soczew
ica.html
>
> ze szpinakiem i fetą i/lub twarogiem
>
> z pieczarkami i cebulą - ale ja to pieczarki mogę na okrągło :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>
> http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
> Jak nie pisać po angielsku
Pyszne z opieńkami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-03-19 08:45:00
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Misiek wrote:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia
> o ... mleku.
> pamietam Babcia (swietej pamieci) dawala:
> 1. maka
> 2. jajko (cale)
> 3. woda - ile "zabierze"
Ja robię: mąka, trochę oleju i gorąca woda, uzupełniona do potrzebnej ilości
ciepłą. Bez jajka.
> Generalnie nadzienia:
> 7. z kasza gryczana i kapusta kiszona
1.Kasza gryczana/jaglana, twaróg i mięta.
2.Kasza gryczana, boczek podsmażony z cebulką i pieczarkami, majeranek.
3.Z soczewicą.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-03-19 22:04:04
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...On 18 Mar, 07:52, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami, jedne
> mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
> mleku.
Po pierwsze - używam mąki KRUPCZATKI. //tak!
Do mąki wlewam ciepłą wodę z rozbełtanym jajkiem, sporo tej wody, w
razie czego dolewam, aby ciasto nie było twarde i łatwo się wałkowało.
Podczas wyrabiania wlewam też łyżkę oleju.
Potem ciasto "odpoczywa" szczelnie przykryte, jakieś pół godziny -
skrobia w mące musi napęcznieć, ciasto wtedy staje się bardzo
elastyczne.
I żadnego mleka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-03-20 10:17:10
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:46d40b92-9bac-492e-83cc-977761cf15bc@p3g2000vbv
.googlegroups.com...
On 18 Mar, 07:52, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> jedne
> mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
> mleku.
Po pierwsze - używam mąki KRUPCZATKI. //tak!
A jaką widzisz różnicę w stosowaniu mąki krupczatki?
Nie pytam zaczepnie, lecz dociekliwie, bo w swojej praktyce
nie potrafię zauważyć różnicy w "wytwarzaniu" ani pierogów,
ani makaronów ani ciast kruchych a do takich zastosowań
jest ona polecana. Chcąc zbliżyć sie do doskonałości :)
technologicznej próbowałem z różnymi rodzajami mąki
i nie dostrzegłem różnicy. Co przeoczam?
Jedyną praktyczną różnicę zobaczyłem u bardzo początkującej
"wykonawczyni" naleśników. Dużo łatwiej jej było rozmieszać
z mlekiem, tak żeby nie było grudek, właśnie krupczatkę.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-03-20 14:52:32
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...On 20 Mar, 11:17, "michalek" <m...@g...com> wrote:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>
> news:46d40b92-9bac-492e-83cc-977761cf15bc@p3g2000vbv
.googlegroups.com...
> On 18 Mar, 07:52, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
>
> > A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
> > jedne
> > mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ...
> > mleku.
>
> Po pierwsze - u ywam m ki KRUPCZATKI. //tak!
>
> A jak widzisz r nic w stosowaniu m ki krupczatki?
Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
przekroju i takie "łątwo rozpadające się", a nie zbite jak kamień.
A ciasto pierogowe jest o wiele delikatniejsze, bo nie takie zwięzłe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-03-20 20:01:09
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...>>>> KRUPCZATKI. //tak!
>Widzę wyraźną różnicę - np ciasto kruche jest chrupiące w całym
>przekroju i takie "łątwo rozpadające się", a nie zbite jak kamień.
Prawda.
>A ciasto pierogowe...
Pierogi są niezdrowe i pracowite.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-03-20 21:33:51
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:im5oo4$a9q$1@news.onet.pl...
>
>>A ciasto pierogowe...
> Pierogi są niezdrowe i pracowite.
Moim skromnym zdaniem pracowitą można nazwać Stokrotkę lepiącą stosy
pierogów, natomiast same pierogi mogą najwyżej być pracochłonne ;)
Możesz wyjaśnić dlaczego pierogi są niezdrowe ?
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |