| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-03-21 14:23:21
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Dnia Mon, 21 Mar 2011 14:56:59 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>>> mowia o ... mleku.
>>>>
>>>> [...]
>>>>
>>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>>> metod.
>>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>>> wrocil
>>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>>
>>>>
>>>
>>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>>> 2. mleko
>>> 3. woda
>>> 4. maslo klarowane
>>> NIe dawal jajka wogole...
>>
>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>> nosa.
>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>
> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
"Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
masłem klarowanym ;-ppp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2011-03-21 17:58:55
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:
>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>> nosa.
>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>
>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>
> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
> "Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
> masłem klarowanym ;-ppp
Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2011-03-21 18:05:17
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...W dniu 2011-03-21 08:57, Misiek pisze:
>
> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...
Mleko to nie jest IMO dobry pomysł, bo ciasto twardnieje i trudno się z
niego lepi pierogi. Tak przynajmniej z doświadczenia wiem.
Ja robię też bez jajka, ale dodaję gorącą wodę i masło. Dokładnie - na 3
szklanki mąki (zazwyczaj wrocławskiej) daję szklankę gorącej wody z
rozpuszczoną w niej łyżką masła. I sól do tego. Czasami trzeba dać
więcej mąki.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2011-03-21 18:36:31
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Dnia Mon, 21 Mar 2011 18:58:55 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:
>
>>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>>> nosa.
>>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>>
>>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>>
>> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
>> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
>> "Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
>> masłem klarowanym ;-ppp
>
> Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD
Tak? A o CZYIM gorszym/lepszym teraz mowa?
:-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2011-03-21 18:49:23
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...Dnia Mon, 21 Mar 2011 18:58:55 +0100, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-03-21 15:23, Ikselka pisze:
>
>>>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>>>> nosa.
>>>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>>>
>>> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
>>
>> Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
>> autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
>> "Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
>> masłem klarowanym ;-ppp
>
> Oooo, już dawno nie było flejma o tym, co je czyje i po czemu gorsze :DDD
...I w ogóle - "poczemu", a nie "po czemu".
Pierwsze oznacza "dlaczego", a drugie "po ile".
To tak w kwestii formalnej, zmierzając w kierunku flejma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |