Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed0
0.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.dca.giganews.com!border2.nntp.dca.gi
ganews.com!nntp.giganews.com!novia!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!
nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.new
s.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-
mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4d830133$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl>
<4d8704c7$0$2460$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4d875922$0$2444$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 21 Mar 2011 15:23:21 +0100
Message-ID: <12gzx12gz5uho$.18h7pvp01slya$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.127.26
X-Trace: 1300717410 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2450 79.191.127.26:49342
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335328
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 21 Mar 2011 14:56:59 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>>> mowia o ... mleku.
>>>>
>>>> [...]
>>>>
>>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>>> metod.
>>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>>> wrocil
>>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>>
>>>>
>>>
>>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>>> 2. mleko
>>> 3. woda
>>> 4. maslo klarowane
>>> NIe dawal jajka wogole...
>>
>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>> nosa.
>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>
> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
"Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
masłem klarowanym ;-ppp
|