Data: 2011-03-21 13:56:59
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>> mowia o ... mleku.
>>>
>>> [...]
>>>
>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>> metod.
>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>> wrocil
>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>
>>>
>>
>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>> 2. mleko
>> 3. woda
>> 4. maslo klarowane
>> NIe dawal jajka wogole...
>
> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
> nosa.
> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
|