Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4d830133$0$2448$65785112@news.neostrada.pl>
<ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl>
<4d8704c7$0$2460$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
Subject: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Date: Mon, 21 Mar 2011 14:56:59 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 38
Message-ID: <4d875922$0$2444$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1300715810 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2444 83.15.147.162:4298
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335327
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>> mowia o ... mleku.
>>>
>>> [...]
>>>
>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>> metod.
>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>> wrocil
>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>
>>>
>>
>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>> 2. mleko
>> 3. woda
>> 4. maslo klarowane
>> NIe dawal jajka wogole...
>
> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
> nosa.
> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
|