Data: 2011-03-21 14:23:21
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 21 Mar 2011 14:56:59 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1b2arvmaszsvt.1wjuzo4zeymcf.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
>>> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>>>> mowia o ... mleku.
>>>>
>>>> [...]
>>>>
>>>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>>>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>>>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>>>> metod.
>>>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga
>>>> wrocil
>>>> po tym "mleczaku" ;)
>>>>
>>>>
>>>
>>> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
>>> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
>>> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
>>> 2. mleko
>>> 3. woda
>>> 4. maslo klarowane
>>> NIe dawal jajka wogole...
>>
>> Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do
>> nosa.
>> Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
>
> Coz, wiem ze gotuje na prawde dobrze... Wiec czemu nie sprobowac?
Nie mówię, że źle gotuje ani niczego takiego, tylko że nie może być
autorytetem w polskiej kuchni, w tym pierogowej.
"Ichnie" pierogi też zapewne są smaczne, bez tego jajka i z mlekiem oraz
masłem klarowanym ;-ppp
|