Data: 2011-03-21 18:05:17
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-21 08:57, Misiek pisze:
>
> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...
Mleko to nie jest IMO dobry pomysł, bo ciasto twardnieje i trudno się z
niego lepi pierogi. Tak przynajmniej z doświadczenia wiem.
Ja robię też bez jajka, ale dodaję gorącą wodę i masło. Dokładnie - na 3
szklanki mąki (zazwyczaj wrocławskiej) daję szklankę gorącej wody z
rozpuszczoną w niej łyżką masła. I sól do tego. Czasami trzeba dać
więcej mąki.
Ewa
|