Data: 2011-03-21 13:28:14
Temat: Re: Pierogi - moze laickie, ale...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 21 Mar 2011 08:57:03 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "jedrus" <j...@w...btx.pl> napisał w wiadomości
> news:ilv492$eft$1@mx1.internetia.pl...
>>W dniu 2011-03-18 07:52, Misiek pisze:
>>> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami,
>>> jedne mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody
>>> mowia o ... mleku.
>>
>> [...]
>>
>> W jakims serialu kulinarnym mowili, ze jezeli pierogi to tylko z ciasta
>> wyrabianym na mleku. Zrobilem i ..... p o r a z k a. Zrobilem to
>> eksperymentalnie a ze sie nie sprawdzilo wrocilem do starych babcinych
>> metod.
>> Szczypta soli, woda z czajnika ale nie wrzatek i stary smak pieroga wrocil
>> po tym "mleczaku" ;)
>>
>>
>
> Wczraj byl w TV program "wsciekle gary" prowadzony przez Adama Gesslera.
> POkazywal jak robic ciasto do pierogow:
> 1. maka (uzywal z tego co pamietam wroclawskiej)
> 2. mleko
> 3. woda
> 4. maslo klarowane
> NIe dawal jajka wogole...
Adam Gessler ma się do kuchni POLSKIEJ delikatnie mówiąc jak pięść do nosa.
Może U NICH tak się robi ciasto pierogowe, ale nie u nas.
|