Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-13 07:45:40

Temat: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kura domowa znowu nadaje :) Tym razem poligon szpinakowy. Ciasto na
pierogi - klasyczne, bez udziwnien. Farsz zrobilam taki:
opakowanie mrozonego szpinaku
25 dkg sera bialego
czosnek granulowany, sol, pieprz, maselko.
szinak "odparowalam na patelni,, dodalam nieco maselka i smazylam dalej.
Posolilam, popieprzylam, oddalam czosnku granulowanego. Zdjelam z ognia i
dodalam pokruszony bialy ser. Wszystko sie ladnie polaczylo, posolilam
jeszcze, bo okazalo sie malo i zostawilam do ostygniecia. Zrobilam ciasto,
nafaszerowalam pierogi i ugotowalam. Bardzo smaczne sa podsmazone jeszcze
potem na maselku. Ciekawie tez sie sprawuja polane pikantnym ketchupem.
Nastepnym razem dam jednak wiecej bialego sera, mysle, ze bedzie
smaczniejsze. Niec zyje szpinak! Niech zyja pierogi, chwala temu, kto je
wymyslil :)

Kruszyna
fanka pierogow
--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-13 09:26:51

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-10-13 09:45, Użytkownik Kruszynka (Wrocław) napisał:

> Kura domowa znowu nadaje :) Tym razem poligon szpinakowy. Ciasto na
> pierogi - klasyczne, bez udziwnien. Farsz zrobilam taki:
> opakowanie mrozonego szpinaku
> 25 dkg sera bialego
> czosnek granulowany, sol, pieprz, maselko.
> szinak "odparowalam na patelni,, dodalam nieco maselka i smazylam dalej.
> Posolilam, popieprzylam, oddalam czosnku granulowanego. Zdjelam z ognia i
> dodalam pokruszony bialy ser. Wszystko sie ladnie polaczylo, posolilam
> jeszcze, bo okazalo sie malo i zostawilam do ostygniecia. Zrobilam ciasto,
> nafaszerowalam pierogi i ugotowalam. Bardzo smaczne sa podsmazone jeszcze
> potem na maselku. Ciekawie tez sie sprawuja polane pikantnym ketchupem.
> Nastepnym razem dam jednak wiecej bialego sera, mysle, ze bedzie
> smaczniejsze. Niec zyje szpinak! Niech zyja pierogi, chwala temu, kto je
> wymyslil :)
>
> Kruszyna
> fanka pierogow

woooow! dzięki olbrzymie, właśnie miałam pytać o pierogi ze szpinakiem
:-) moja szefowa swego czasu na parapetówę zrobiła, ale przepisu nie
była w stanie odtworzyć: wiedziała, jakie składniki, ale proporcje
zawsze robiła "na oko". No to wreszcie mam :-)

Z tą różnicą, że ona te pierogi smaży na głębokim tłuszczu.

Pozdrawiam
--
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-13 09:45:20

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 2003-10-13 at 11:26, Magdalena Potocka wrote:

> woooow! dzięki olbrzymie, właśnie miałam pytać o pierogi ze szpinakiem
> :-) moja szefowa swego czasu na parapetówę zrobiła, ale przepisu nie
> była w stanie odtworzyć: wiedziała, jakie składniki, ale proporcje
> zawsze robiła "na oko". No to wreszcie mam :-)
>
> Z tą różnicą, że ona te pierogi smaży na głębokim tłuszczu.

Ale to chyba lepiej z ciasta typu kruche, bo makaronowe mogloby wyjsc nie do
zgryzienia...

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-13 10:20:22

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Nell wrote:

> Zamiast twarogu można też dodać ser owczy (IMHO najlepsze zestawienie) albo
> jakiś serek typu Toska/Ostrowia/Mascarpone itd

ja dodaje po prostu fete (polska tez sprawdza sie znakomicie)
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-13 10:22:42

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: "Nell" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot"

> Ale to chyba lepiej z ciasta typu kruche, bo makaronowe mogloby wyjsc nie
do zgryzienia...
>
Ja zazwyczaj szpinakowe (IMO the best) też piekę, ale wolę do nich
drożdżowe.

Zamiast twarogu można też dodać ser owczy (IMHO najlepsze zestawienie) albo
jakiś serek typu Toska/Ostrowia/Mascarpone itd (nie wiem jak takie serki
śmietankowo-homogenizowano-podobne, pełno ich w sklepach a chodziło mi o
przybliżenie konsystencji a nie konkretnej firmy) - lepiej się łączą ze
szpinakiem i farsz jest nieco delikatniejszy w formie.

Fajne są jeszcze p. ze szpinakiem, orzechami i czarnymi oliwkami.

Pozdr
Nell_bądź_co_bądź_zwolenniczka_ostrzejszych_smaków_i
_"konkretniejszych"_kons
ystencji


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-13 10:51:14

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


>>Z tą różnicą, że ona te pierogi smaży na głębokim tłuszczu.
>
>
> Ale to chyba lepiej z ciasta typu kruche, bo makaronowe mogloby wyjsc nie do
zgryzienia...
>

otóż nie - ciasto jak na najzwyczajniejsze w śiwecie pierogi...

--
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-13 19:55:30

Temat: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: "palma" <palmaUSUN TO@medianet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Nastepnym razem dam jednak wiecej bialego sera, mysle, ze bedzie
> smaczniejsze. Niec zyje szpinak! Niech zyja pierogi, chwala temu, kto je
> wymyslil :)
>
> Kruszyna
> fanka pierogow
> --
> "Primum non stresere... "
>

Zrob z serem Rokpol :) mniam :)))

palma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 07:03:43

Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: Kruszynka \(Wrocław\) <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "palma" <palmaUSUN TO@medianet.pl> napisał w wiadomości
news:bmf00j$bt3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zrob z serem Rokpol :) mniam :)))

W przyplywie szalenstwa kiedys zrobie. Na razie to droga dla mnie
przyjemnosc. Wole serek marnowac w inny sposob :)

Kruszyna
--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przypalona szarlotka
Znow kurki, na szczescie
Rocznica
gazeta- czy jeszcze jest
Potrawy jednogarnkowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »