Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.d
ialog.net.pl!not-for-mail
From: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Date: Mon, 13 Oct 2003 11:26:51 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 31
Message-ID: <bmdr4n$67a$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bmdl7m$l6k$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: m...@w...pl
NNTP-Posting-Host: dial-5555.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1066037207 6378 62.87.150.179 (13 Oct 2003 09:26:47
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Oct 2003 09:26:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030827
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bmdl7m$l6k$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176143
Ukryj nagłówki
Dnia 2003-10-13 09:45, Użytkownik Kruszynka (Wrocław) napisał:
> Kura domowa znowu nadaje :) Tym razem poligon szpinakowy. Ciasto na
> pierogi - klasyczne, bez udziwnien. Farsz zrobilam taki:
> opakowanie mrozonego szpinaku
> 25 dkg sera bialego
> czosnek granulowany, sol, pieprz, maselko.
> szinak "odparowalam na patelni,, dodalam nieco maselka i smazylam dalej.
> Posolilam, popieprzylam, oddalam czosnku granulowanego. Zdjelam z ognia i
> dodalam pokruszony bialy ser. Wszystko sie ladnie polaczylo, posolilam
> jeszcze, bo okazalo sie malo i zostawilam do ostygniecia. Zrobilam ciasto,
> nafaszerowalam pierogi i ugotowalam. Bardzo smaczne sa podsmazone jeszcze
> potem na maselku. Ciekawie tez sie sprawuja polane pikantnym ketchupem.
> Nastepnym razem dam jednak wiecej bialego sera, mysle, ze bedzie
> smaczniejsze. Niec zyje szpinak! Niech zyja pierogi, chwala temu, kto je
> wymyslil :)
>
> Kruszyna
> fanka pierogow
woooow! dzięki olbrzymie, właśnie miałam pytać o pierogi ze szpinakiem
:-) moja szefowa swego czasu na parapetówę zrobiła, ale przepisu nie
była w stanie odtworzyć: wiedziała, jakie składniki, ale proporcje
zawsze robiła "na oko". No to wreszcie mam :-)
Z tą różnicą, że ona te pierogi smaży na głębokim tłuszczu.
Pozdrawiam
--
Magda
|