Data: 2003-10-13 09:26:51
Temat: Re: Pierogi - tym razem ze szpinakiem :)
Od: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2003-10-13 09:45, Użytkownik Kruszynka (Wrocław) napisał:
> Kura domowa znowu nadaje :) Tym razem poligon szpinakowy. Ciasto na
> pierogi - klasyczne, bez udziwnien. Farsz zrobilam taki:
> opakowanie mrozonego szpinaku
> 25 dkg sera bialego
> czosnek granulowany, sol, pieprz, maselko.
> szinak "odparowalam na patelni,, dodalam nieco maselka i smazylam dalej.
> Posolilam, popieprzylam, oddalam czosnku granulowanego. Zdjelam z ognia i
> dodalam pokruszony bialy ser. Wszystko sie ladnie polaczylo, posolilam
> jeszcze, bo okazalo sie malo i zostawilam do ostygniecia. Zrobilam ciasto,
> nafaszerowalam pierogi i ugotowalam. Bardzo smaczne sa podsmazone jeszcze
> potem na maselku. Ciekawie tez sie sprawuja polane pikantnym ketchupem.
> Nastepnym razem dam jednak wiecej bialego sera, mysle, ze bedzie
> smaczniejsze. Niec zyje szpinak! Niech zyja pierogi, chwala temu, kto je
> wymyslil :)
>
> Kruszyna
> fanka pierogow
woooow! dzięki olbrzymie, właśnie miałam pytać o pierogi ze szpinakiem
:-) moja szefowa swego czasu na parapetówę zrobiła, ale przepisu nie
była w stanie odtworzyć: wiedziała, jakie składniki, ale proporcje
zawsze robiła "na oko". No to wreszcie mam :-)
Z tą różnicą, że ona te pierogi smaży na głębokim tłuszczu.
Pozdrawiam
--
Magda
|