« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-11 13:22:35
Temat: Pierogi z kapustą i grzybami(P)Farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej (dobra jest z marchewką)
6-7 grzybków suszonych,
cebula,
przyprawy,
Grzybki najlepiej na noc namoczyć, potem gotować w wodzie z warzywkiem np.,
kapustę zalać wodą, gotować z listkiem bobkowym, jałowcem, warzywkiem,
pieprzem aż zmięknie. Potem wycedzić grzybki i kapustę, wszystko drobno
posiekać wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć posiekaną w
kostkę cebulę, do tego wszystkie dołożyć kapustę z grzybami, doprawić do
smaku. Na koniec z połowy szklanki wody i łyżki mąki zagęścić kapustę.
Odstawić do wystudzenia.
Ciasto:
3 szk. mąki,
1 jajko,
1/2 szk. wody,
szczypta soli,
łyżka oliwy.
Wszystkie składniki zagnieść i odstawić na 15 min.
Potem rozwałkować ciasto cieniutko i wykrawać szklanką placki nadziewać
farszem, zalepić i do osolonego wrzątku:-))
P.S Wiem wiem że Wszyscy znają przepis na takie pierogi, ale ktoś na priv
mnie prosił o przepis więc pomyślałam że tu wklepię:-))
No nie krzyczcie tylko.
Pozdrawiam
Dorunia
--
Z miłoscią jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w
świeżości.
M. Achard
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-11 15:12:57
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami(P)Mnie wychodzi około 50 pierogów z tego przepisu, ale pewnie jak bym się
przyłożyła to by 60 też wyszło:-)))
Pozdrawiam
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 15:54:08
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami(P)On Fri, 11 Oct 2002 15:22:35 +0200, "Dorunia" <d...@w...pl>
wrote:
>Farsz:
>1/2 kg kapusty kiszonej (dobra jest z marchewką)
>6-7 grzybków suszonych,
>cebula,
>przyprawy,
>
>
>
>P.S Wiem wiem że Wszyscy znają przepis na takie pierogi, ale ktoś na priv
>mnie prosił o przepis więc pomyślałam że tu wklepię:-))
>No nie krzyczcie tylko.
>
>Pozdrawiam
>Dorunia
Doruniu, na pewno krzyczec nie bede. zainspirowalas mnie
polowicznie...pierogow robic nie bede, ale wlasnie farsz sie
dusi, heheheh dolozylam kilka suszonych sliwek a la Warmia (tak
jadlam w Karczmie Warminskiej i bylo swietne, pomimo iz dosc
tluste...)
dzieki za przypomnienie dobrego dania
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-13 09:18:31
Temat: Re: Pierogi z kapustą i grzybami(P)Dorunia wrote:
> Farsz:
> 1/2 kg kapusty kiszonej (dobra jest z marchewką)
> 6-7 grzybków suszonych,
> cebula,
> przyprawy,
>
Witam....chcialbym tylko powiedziec ze rownie dobrze wychodzi farsz, jesli
zamiast kapusty kiszonej - dodamy kapuste slodka, posiekana a wpierw
ugotowana.
Mozna tez dodac troche posiekanego i podsmazonego boczku.
--
Pozdrawiam,
JurekA
http://gone
e-mail: j...@o...pl
OE 6.00.2800.1106 + QV 1.17.6
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |