« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-11 12:05:31
Temat: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczneWitajcie,
Za tydzień są pierwsze urodziny mojej córeczki i oczywiście szarańcza (ponad
30 osób) zapowiedziała już swoje przybycie. Wszyscy są strasznymi
głodomorami i oczekują duużo dobrego jedzonka. A ja mam w kuchni dwie lewe
ręce:-((( Niestety tego dnia będę z dzieckiem sama w domu (a jeszcze rano
mam szkołę) więc czasu na przygotowanie będzie niewiele. Ponieważ nie będę
ich podejmować obiadem, chciałabym podać dużo potraw na zimno i jedną na
ciepło.
I tu moja prośba. Czy moglibyście poratować mnie jakimś przepisem na to
ciepłe? Odpada boef strogonof i zupa gulaszowa kuronia. Chodzi mi o coś
dobrego z mięskiem, co można zjeść na stojąco widelcem (a nie dwojgiem
sztućców).
Bardzo liczę na Waszą pomoc,
podczytująca grupę Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-11 12:26:16
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczneewis schrieb:
> Witajcie,
>
> Za tydzień są pierwsze urodziny mojej córeczki i oczywiście szarańcza (ponad
> 30 osób) zapowiedziała już swoje przybycie. Wszyscy są strasznymi
> głodomorami i oczekują duużo dobrego jedzonka. A ja mam w kuchni dwie lewe
> ręce:-((( Niestety tego dnia będę z dzieckiem sama w domu (a jeszcze rano
> mam szkołę) więc czasu na przygotowanie będzie niewiele. Ponieważ nie będę
> ich podejmować obiadem, chciałabym podać dużo potraw na zimno i jedną na
> ciepło.
>
> I tu moja prośba. Czy moglibyście poratować mnie jakimś przepisem na to
> ciepłe? Odpada boef strogonof i zupa gulaszowa kuronia. Chodzi mi o coś
> dobrego z mięskiem, co można zjeść na stojąco widelcem (a nie dwojgiem
> sztućców).
może być łyżka? To zrób chili con carne, łatwo skalowalne od 2 do 200
osób, a jak zostanie, to i tydzień można wcinać (przynajmniej ja).
Przepisy były już kiedyś podawane (pogoogluj), jak nie znajdziesz, to ci
lina podam, ale dopiero z domu, bo zaraz kończę pracę i zaczynam fuchę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 12:56:44
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczneewis wrote:
> Chodzi mi o coś
> dobrego z mięskiem, co można zjeść na stojąco widelcem (a nie dwojgiem
> sztućców).
Pieczone udka albo skrzydelka. Mozna zjeść nawet palacami :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 12:57:54
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne
> >
> > I tu moja prośba. Czy moglibyście poratować mnie jakimś przepisem na to
> > ciepłe? Odpada boef strogonof i zupa gulaszowa kuronia. Chodzi mi o coś
> > dobrego z mięskiem, co można zjeść na stojąco widelcem (a nie dwojgiem
> > sztućców).
>
wszystkie zupy gulaszowe je sie lyzka, wiec moze to nie najgorszy pomysl,
zeby takie cos podac.
Ale to tylko moje zdanie, bo jestem wielka milosniczka, gulaszy, zup
gulaszowych, zup wegierskich i meksykanskich oraz łączonych - byle na
miesie. Robi sie to latwo, jest co prawda czasochlonne, ale praktycznie samo
sie gotuje :)
No i mozna zrobic w duzej ilosci :) I pachnace toto i sycace i efektowne i
bezpieczne, bo raczej wiekszosc osob lubi. Zastanow sie :) Jakby co, to
podrzuce samolubnie kilka przepisow, ktore mozna z powodzeniem modyfikowac
przy odrobinie checi i obycia z garami
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 13:11:58
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne
Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ao6hrv$11o$1@news.tpi.pl...
> Ale to tylko moje zdanie, bo jestem wielka milosniczka, gulaszy, zup
> gulaszowych, zup wegierskich i meksykanskich oraz łączonych - byle na
> miesie. Robi sie to latwo, jest co prawda czasochlonne, ale praktycznie
samo
> sie gotuje :)
> No i mozna zrobic w duzej ilosci :) I pachnace toto i sycace i efektowne i
> bezpieczne, bo raczej wiekszosc osob lubi. Zastanow sie :) Jakby co, to
> podrzuce samolubnie kilka przepisow, ktore mozna z powodzeniem modyfikowac
> przy odrobinie checi i obycia z garami
>
> pozdrawiam
>
> wkn
Witam
ja bym była zainteresowana przepisami na zupe gulaszowa, a takze na zupy
wegierskie i meksykanskie:)))
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 13:21:34
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne
> Witam
> ja bym była zainteresowana przepisami na zupe gulaszowa, a takze na zupy
> wegierskie i meksykanskie:)))
>
> pozdrawiam
>
>
>
to wklejam, co robie w domu i najbardziej lubie, na razie same linki, jak
ktos nie chce lezc na strone, niech krzyczy, wkleje przepisy, ale troche
tekstu wtedy bedzie:
1. gulaszowa:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis47.html
2. meksykanska
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis24.html
3. meksykanska 2
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis72.html
4. cassoulet (rodzaj gulaszowej tak jakby)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis12.html
5. i dorzuce Wam cyganska, bo tez lubie bardzo:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis27.html
wegierska sie gotuje, jak skoncze zdam relacje, na razie sie boje, bo
dodalam kapusty kiszonej :)
aha, na bazie miesa mozna robic rozne dobre zupy, ja bardzo lubie taka z
poledwiczek wieprzowych z czerwona fasola, musze wygrzebac doklany przepis
pozdrawiam
WiKiNg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 13:40:24
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne================
Ja dla glodnej "stonki" atakujacej moj dom
mam kilka zestawow, latwych i szybkich do przygotowania.
Oto jeden z nich:
Kurczak z ryzem.
----------------
Skladniki obowiazkowe:
- kurczak
- ryz
- sol, pieprz
Skladniki nadobowiazkowe:
papryka peperoni lub chilli lub pieczarki lub winogrona lub pomidory lub
wino lub sos sojowy lub smietana lub
rozmaryn lub jalowiec, czosnek itd....
- Kurczaka odfiletowac (udka tez). mozna to zrobic wczesniej.
- pokroic w paseczki
- rzucic na patelnie obsmazyc na jasne zloto
- polac co najmniej jednym skladnikiem nadobowiazkowym (plynnym)
- mozna tez dodac jednen lub wiecej ze skladnikow stalych i przypraw
- dusic 10 minut - gotowe
- ugotowac ryz (przed podaniem mozna go skropic sosem sojowym)
- dodatkiem moze byc rozyczka z brokula (tez ugotowana) lub cokolwiek.
Ja najczesciej robie z ostra paryka,
pieprzem zielonym (aromat!) i sosem sojowym.
Mozna tez z czosnkiem, rozmarynem, jalowcem i smietanka.
Prawie kazdy uklad dodatkowych skladnikow jest dobry.
Nawet tylko z sama smietana,
lub samym winem jest OK jak sie dobrze popieprzy.
A jesli mamy wczesniej odfiletowane ptaki to cale danie danie
robi sie najwyzej w 30 minut bez wzgledu na ilosc osob.
(Ja filetuje kurczaka 2 min.)
waldek
================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 13:59:21
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytMoże być pilaw - tylko gdzie ty znajdziesz młodą baraninę?
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 16:28:14
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie meryt> Może być pilaw - tylko gdzie ty znajdziesz młodą baraninę?
Mówisz o jagnięcinie?
Kerfur!
Zawsze tam jest.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-11 17:40:59
Temat: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne
> może być łyżka? To zrób chili con carne, łatwo skalowalne od 2 do 200
> osób, a jak zostanie, to i tydzień można wcinać (przynajmniej ja).
> Przepisy były już kiedyś podawane (pogoogluj), jak nie znajdziesz, to ci
> lina podam, ale dopiero z domu, bo zaraz kończę pracę i zaczynam fuchę.
dzięki za pomysł, poszukam dziś szczegółów w necie
życząc miłego weekendu
niniejszym pozdrawiam,
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |