Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mięsne danie na gorąco - prośba o wsparcie merytoryczne
Date: Fri, 11 Oct 2002 15:40:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <ao6kc5$f7q$1@news.tpi.pl>
References: <ao6ep2$cp3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1034343621 15610 212.160.198.2 (11 Oct 2002 13:40:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Oct 2002 13:40:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129534
Ukryj nagłówki
================
Ja dla glodnej "stonki" atakujacej moj dom
mam kilka zestawow, latwych i szybkich do przygotowania.
Oto jeden z nich:
Kurczak z ryzem.
----------------
Skladniki obowiazkowe:
- kurczak
- ryz
- sol, pieprz
Skladniki nadobowiazkowe:
papryka peperoni lub chilli lub pieczarki lub winogrona lub pomidory lub
wino lub sos sojowy lub smietana lub
rozmaryn lub jalowiec, czosnek itd....
- Kurczaka odfiletowac (udka tez). mozna to zrobic wczesniej.
- pokroic w paseczki
- rzucic na patelnie obsmazyc na jasne zloto
- polac co najmniej jednym skladnikiem nadobowiazkowym (plynnym)
- mozna tez dodac jednen lub wiecej ze skladnikow stalych i przypraw
- dusic 10 minut - gotowe
- ugotowac ryz (przed podaniem mozna go skropic sosem sojowym)
- dodatkiem moze byc rozyczka z brokula (tez ugotowana) lub cokolwiek.
Ja najczesciej robie z ostra paryka,
pieprzem zielonym (aromat!) i sosem sojowym.
Mozna tez z czosnkiem, rozmarynem, jalowcem i smietanka.
Prawie kazdy uklad dodatkowych skladnikow jest dobry.
Nawet tylko z sama smietana,
lub samym winem jest OK jak sie dobrze popieprzy.
A jesli mamy wczesniej odfiletowane ptaki to cale danie danie
robi sie najwyzej w 30 minut bez wzgledu na ilosc osob.
(Ja filetuje kurczaka 2 min.)
waldek
================
|