« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-11 14:01:13
Temat: zupa węgierska [P]Podaję w nowym wątku, co przed chwilą stworzyłam, moim zdaniem super, ale
jak mówiłąm, jestem nieco głupia na tego typu zupy.
Oto przepis:
50 dag chudej wołowiny
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
ok. 60 dag ziemniaków
15 do 20 dag kiszonej kapusty
1/2 zielonej lub czerwonej papryki
ok. 2 litrów rosołu - może być z kostki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
mała puszka koncentratu pomidorowego (ok. 60 gram)
około łyżeczki soli
pieprz, ostra papryka w proszku
kilka łyżek oleju albo smalcu albo margaryny
Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na połowie tłuszczu na dużym
ogniu. Przełożyć do garnka.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto razem z czosnkiem. Dołożyć do
wołowiny - ja w tym miejscu wyrzucam czosnek, ale tylko dlatego, że nie
lubię, jeśli go za mocno czuć w jedzeniu.
Posypać to słodką papryką i ddusić chwilę. Zalać gorącym wywarem. Posolić,
popieprzyć. Po około 45 minutach dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i
lekko pokrojoną kiszoną kapustę. Po około 15 minutach dołożyć paprykę
pokrojoną w krótkie paski. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy
dodać koncentrat pomidorowy. Dogotować wszytko, przyprawić.
Podawać z pieczywem.
Zupa powinna być dość ostra i mieć intensywny kolor głównie dzięki
sproszkowanej papryce oraz koncentratowi pomidorowemu.
Smacznego.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |