« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-18 12:49:40
Temat: Pierś kurczaka jak przyrządzić?Jak przyrządzić piersi, żeby były smaczne? Strasznie to łykowate i suche.
Da sie to ugotować, żeby było smaczne, czy pozostaje tylko jakieś wędzenie,
albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-18 16:46:57
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?On 18 Lip, 14:49, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> czy pozostaje tylko jakieś wędzenie,
> albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
Spróbuj tak:
połówki piersi kurczaka przetnij jeszcze raz poziomo, wyjdą wtedy 4
plastry, lekko potłucz, ale ostrożnie, bo się poszarpią, posól i odłóż
na talerz;
zrób ciasto: rozkłócone jajko z 2 łyżkami wiórków kokosowych i
ok.łyżką mąki pomieszaj z odrobiną mleka w taki sposób, by ciasto było
jak na lane kluski;
ciastem obłóż mięso i smaż na bardzo wolnym ogniu, na oliwie lub
dobrym oleju.
Gdy zostanie trochę ciasta dołóż je równomiernie do kotletów już na
patelni.
Smacznego
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-18 16:50:13
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?Jan Werbiński pisze:
> Jak przyrządzić piersi, żeby były smaczne? Strasznie to łykowate i suche.
> Da sie to ugotować, żeby było smaczne, czy pozostaje tylko jakieś
> wędzenie, albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
>
Pierś sucha i łykowata? to Ty chyba z chrząstką jesz :) piersi sa zazwyczaj bardzo
delikatne i soczyste
Ja dzisiaj jadłem improwizowaną (w sensie ze mialem swieze brokuły i niewiedzialem co
z nimi zrobic)
pierś z brokułami,
Dla jednej osoby: Jedna duza piers lub 1,5 mniejszej, 4 lub 5 sporej wielkosci
'dzwoneczkow' z
brokul, jedna mala marchew, pieprz, sól i ewentualnie jakies ulubione przyprawy (byle
nie za duzo),
troche oliwy
Piers najpierw oczyscic, z kawalkow tluszczu i ewentualnie chrzastek, roztluc lekko
aby nie byla za
gruba, pokroic wzdluz, nastepnie na male paseczki, pozniej opruszyc dokladnie sola i
pieprzem,
odstawic do lodowki na 10-15min, marchew pociac na cienkie i wąskie paseczki 4-5cm,
nastepnie
rozgrzac oliwe wrzucic piers i marchew, smazyc az piers sie zrumieni (zwykle 1-2min)
Brokuly wrzucic do wrzacej osolonej wody, mrozone gotowac okolo 8 a swieze 4-5min,
nastepnie
odcedzic - trzeba tylko uwazac bo brokuly sa dosc delikatne, ja zamiast odcedzania
preferuje
wyjmowanie ich z wody za pomoca cedzaka
Danie proste ale wyjatkowo smaczne, brokuly maja silny aromat, piers z kurczaka
doprawiona sola i
pieprzem takze swietnie smakuje, brokuły z powodzeniem zastepuja ziemniaki i surówke,
a danie przy
okazji stosunkowo dietetyczne
--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-18 20:02:02
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?Jan Werbiński wrote:
> Jak przyrządzić piersi, żeby były smaczne? Strasznie to łykowate i suche.
> Da sie to ugotować, żeby było smaczne, czy pozostaje tylko jakieś
> wędzenie, albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
Przede wszystkim zamarynować. Takie mięso samo w sobie nie ma smaku.
Łykowate i suche znaczy:
przepieczone
lub
przesmażone.
Pokrojone w kostkę, marynowane w ulubionych przyprawach (np. sos sojowy,
teriyaki, jogurt+kumin+sól+pieprz, oliwa+rozmaryn+odrobina pieprzu, itd.):
Obsmażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron (strony mogą być ewentualnie
dwie w kostce, zależy, jak kto kroi), dodać odrobinę wody, pulpy
pomidorowej, mleka kokosowego, wina, poddusić. Podawać z makaronem, ryżem,
ziemniakami, kuskusem, bulgurem, cokolwiek sobie wymarzysz.
Pozdrawiam serdecznie.
akata
--
APZ otpowiedzią na prawdę.
APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !
Your barrel is your castle.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-19 09:40:37
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?Użytkownik "mal" napisał:
> zrób ciasto: rozkłócone jajko z 2 łyżkami wiórków kokosowych
> i ok.łyżką mąki pomieszaj z odrobiną mleka w taki sposób, by
> ciasto było jak na lane kluski; ciastem obłóż mięso i smaż na
> bardzo wolnym ogniu, na oliwie lub dobrym oleju.
Dobry pomysł. W sam raz do Thai green curry (and coconut milk and
lemongrass and lime) sauce, który mi się po kuchni plącze :)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-19 10:07:39
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?On 18 Lip, 14:49, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Jak przyrządzić piersi, żeby były smaczne? Strasznie to łykowate i suche.
> Da sie to ugotować, żeby było smaczne, czy pozostaje tylko jakieś wędzenie,
> albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Ja robie tak. Nie rozdrabniam rzeczonej piersi. Mozna usunac chrzastke
ze srodkowej czesci tuszki, albo nie. Dobrze wymyc, i wyplukac plyny
ustrojowe. Osuszyc, ile sie da. Nastepnie przyrzadzam marynate:
lyzeczka przyprawy curry (mozna wiecej), lyzeczka musztardy
(np.Sarepska), Dwie lyzki oliwy Pepperoni (oliwa z papryczkami chili).
calosc jest dosc gesta. Piers kruczaka umieszczamy w/w marynacie,
odtaczajc by wszystkie czesci miesa mialy kontakt z , mikstura. Po
godzinie, lub dwoch wyjmuje mieso z mikstury nie zdejmujac z niego
"papki", ktora do niego sie przykleila. Na patelni rozgrzewam oliwe
gorszej jakosci (np,z wytlokow), nastepnie obsmazam tusze z kazdej
strony dosc dlugo (jest dosc gruba). Pod koniec smazenia mozna
zmniejszyc temp. smazenia. Wazne jest by nie naklowac miesa podczas
smazenia, bo wycieknie z niego "smak". Po usmazeniu wyjmuje mieso i
klade na zlozony w kilka warstw recznik jednorazowy, by je osuszyc z
tluszczu, na ktorym bylo smazone. Po ostudzeniu mozna kroic mieso w
poprzek wlokien po uprzednim rozdzieleniu wzdluz na dwie czesci.
Podawac mozna z ryzem, albo z makaronem ryzowym polanym dobra oliwa.
Garniruje, ananasem z puszki, albo brzoskwiniami tez z puszki. Calosc
polozona na pozbawinych glabow lisciach salaty. Do popicia sok
pomidorowy z pieprzem, moze byc Tymbark, lub Hortex. Na upaly w sam
raz. Kalorii tez nie za duzo. Nie uzywam soli w ogole.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-19 12:56:49
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?Dnia Sun, 19 Jul 2009 03:07:39 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
> Ja robie tak. Nie rozdrabniam rzeczonej piersi. Mozna usunac chrzastke
> ze srodkowej czesci tuszki, albo nie. Dobrze wymyc, i wyplukac plyny
> ustrojowe. Osuszyc, ile sie da. Nastepnie przyrzadzam marynate:
Żeby mięso (każde) było miękkie, wystarczy je rozluźnić - to termin
kucharski. Sa różne sposoby przeprowadzania tego zabiegu, ja np. kładę
pierś kurczaczą na desce, przykrywam folią spożywczą i ostrożnie lecz
zdecydowanie traktuję ją uderzeniami bocznej krawędzi małej drewnianej
deski do krojenia, koniecznie w poprzek włókien. Inna się nie nadaje, bo
krawędź deski musi być na tyle szeroka, aby nie pokaleczyć i nie rozbić
mięsa na flaczek, lecz musi je tylko zmiękczyć.
Podobny zabieg stosują masażyści na ludzkich mięśniach, tzn uderzają w
gęsto w poprzek ich włókien.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-07-19 13:54:58
Temat: Re: Pierś kurczaka jak przyrządzić?> Jak przyrządzić piersi, żeby były smaczne? Strasznie to łykowate i suche.
> Da sie to ugotować, żeby było smaczne, czy pozostaje tylko jakieś wędzenie,
> albo np tłuczenie i smażenie jak schabowe?
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatna http://www.janwer.com/
> Nasza siec http://www.fredry.net/
>
Może podejdź do problemu jak by nie był jednorazowy. Bo jak masz kilka tych
piersi od kurczaka to można to załatwić byle jak i będzie po kłopocie. Kup sobie
szynkowar. To proste urządzenie i niedrogie. Jest sporo przepisów na mięso z
takiego wynalazku. Niedawno popełniłem taki szybkowar. Ale nie warto go robić
samemu, brak ekonomicznego uzasadnienia. Pracy z przygotowaniem wędliny z
szynkowaru niewiele. Nie będę się rozpisywał jakie to super z tego wychodzi.
Wychodzi normalne pełnowartościowe jedzenie. Nie da się kupić takiego jedzenia w
sklepie. W zasadzie każde mięso można w uzdatnić w szynkowarze. Wędzenie też
dobre rozwiązanie. Nawet bardzo dobre, jeśli nie jedno z najlepszych. Z
perspektywy czasu widzę że warto kupić amatorską amerykańską wędzarkę za prawie
2 tysiące. Wadą jej jest to że pracuje na bardzo drogich w zakupie brykietach
drewnianych. Bo w ogólnym rozrachunku koszt na jedno wędzenie nie jest wysoki.
Chociaż jak dobrze podejść do tematu to w zwykłym kominku też można uwędzić.
Powrócę przy okazji do tematu jaki kilka lat temu rozpocząłem. O wędzeniu w
preparatach płynnych. Idealne rozwiązanie do domu. Ma jednak poważną wadę.
Praktycznie preparaty płynne są niedostępne dla normalnego ludka. Jest ich sporo
i w dużych opakowaniach. Do tego są to koncentraty i mają wysoką cenę. 50 litrów
takiego koncentratu można kupić bez problemu. Ale kilku litrów różnych, które
wystarczą na rok, już się w sposób prosty nie kupi.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |