« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-16 16:16:47
Temat: kiszenie ogóraOczywiście w słoiku. Sezon tuż tuż. Ma ktoś dobre sprawdzone przepisy do
kiszone ogórki? Tylko bez musztardy, miodu i innych wynalazków, takie
polskie.
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-17 07:30:38
Temat: Re: kiszenie ogóraUżytkownik Maciej S. napisał:
> Oczywiście w słoiku. Sezon tuż tuż. Ma ktoś dobre sprawdzone przepisy do
> kiszone ogórki? Tylko bez musztardy, miodu i innych wynalazków, takie
> polskie.
Łyżka soli na litr wody (daję zwykłą, nie gotowaną, ale woda jest
"wiejska"), dno słoika wyłożyć liśćmi chrzanu, upchnąć jak najwięcej
ogórków, duży ząbek czosnku albo dwa małe, kawałek chrzanu, na
wierzch koper i liście wiśni. Zeszłoroczne ogórki są nadal twarde
i dobre. W mieście dałabym wodę mineralną, ale taką słabo mineralną
(arctkic?) Jeszcze lepsze jest podobno zawijanie każdego ogórka w liść
chrzanu, ale cierpliwości mi zabrakło do sprawdzenia.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-17 09:43:59
Temat: Re: kiszenie ogóra>
> Łyżka soli na litr wody (daję zwykłą, nie gotowaną, ale woda jest
> "wiejska"), dno słoika wyłożyć liśćmi chrzanu, upchnąć jak najwięcej
> ogórków, duży ząbek czosnku albo dwa małe, kawałek chrzanu, na
> wierzch koper i liście wiśni. Zeszłoroczne ogórki są nadal twarde
> i dobre. W mieście dałabym wodę mineralną, ale taką słabo mineralną
> (arctkic?) Jeszcze lepsze jest podobno zawijanie każdego ogórka w liść
> chrzanu, ale cierpliwości mi zabrakło do sprawdzenia.
Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
MS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-17 10:07:49
Temat: Re: kiszenie ogóraMaciej S. pisze:
>
> Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
>
Przejdz sie na rynek, u nas nie zawsze choc czesto sprzedaja chrzan wraz z lisciami
--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-17 10:28:56
Temat: Re: kiszenie ogóra*Maciej S.*! Zawsze tak wrzeszczysz żeby cię za granicą było słychać (C
Pippi):
> Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
Zza płota ;)
Wybierz się na spacer poza miasto to sobie liści chrzanowych nazbierasz i
nawet korzeń wykopiesz.
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
__________ Informacja programu ESET NOD32 Antivirus, wersja bazy sygnatur wirusow
4253 (20090717) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET NOD32 Antivirus.
http://www.eset.pl lub http://www.eset.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-17 11:16:34
Temat: Re: kiszenie ogóraUżytkownik gdaMa napisał:
>> Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
> Zza płota ;)
> Wybierz się na spacer poza miasto to sobie liści chrzanowych nazbierasz i
> nawet korzeń wykopiesz.
>
No właśnie. Szczaw i chrzan na łąkach rosną i nawet są uważane za chwasty.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-17 11:22:18
Temat: Re: kiszenie ogóraMaciej S. pisze:
>>
>> Łyżka soli na litr wody (daję zwykłą, nie gotowaną, ale woda jest
>> "wiejska"), dno słoika wyłożyć liśćmi chrzanu, upchnąć jak najwięcej
>> ogórków, duży ząbek czosnku albo dwa małe, kawałek chrzanu, na
>> wierzch koper i liście wiśni. Zeszłoroczne ogórki są nadal twarde
>> i dobre. W mieście dałabym wodę mineralną, ale taką słabo mineralną
>> (arctkic?) Jeszcze lepsze jest podobno zawijanie każdego ogórka w liść
>> chrzanu, ale cierpliwości mi zabrakło do sprawdzenia.
>
>
> Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
>
W warzywniakach mozna kupic gotowe ,,zestawy do kiszenia'' - koper,
chrzan - korzen i liscie.
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-07-17 13:03:11
Temat: Re: kiszenie ogóraUżytkownik Maciej S. napisał:
>>
>> Łyżka soli na litr wody (daję zwykłą, nie gotowaną, ale woda jest
>> "wiejska"), dno słoika wyłożyć liśćmi chrzanu, upchnąć jak najwięcej
>> ogórków, duży ząbek czosnku albo dwa małe, kawałek chrzanu, na
>> wierzch koper i liście wiśni. Zeszłoroczne ogórki są nadal twarde
>> i dobre. W mieście dałabym wodę mineralną, ale taką słabo mineralną
>> (arctkic?) Jeszcze lepsze jest podobno zawijanie każdego ogórka w liść
>> chrzanu, ale cierpliwości mi zabrakło do sprawdzenia.
>
>
> Przepis na pewno dobry, ale skąd ja wezmę liście chrzanu??
>
> MS
Ja robię dokładnie tak samo, ale bez liści chrzanu i są bardzo dobre.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-07-17 19:31:17
Temat: Re: kiszenie ogóraMaciej S. pisze:
> Oczywiście w słoiku. Sezon tuż tuż. Ma ktoś dobre sprawdzone przepisy
> do kiszone ogórki? Tylko bez musztardy, miodu i innych wynalazków,
> takie polskie.
>
> MS
Ważną rzeczą jest również kupienie właściwych ogórków - kwaszeniaków..
W zeszłym roku kupiłem niewłaściwe i dwa razy po 3 kilo musiałem
wyrzucić ponieważ się nie ukwasiły a zgniły..
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-07-17 21:29:38
Temat: Re: kiszenie ogóra
Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h3qjib$jg2$1@news.onet.pl...
>
> Ważną rzeczą jest również kupienie właściwych ogórków -
kwaszeniaków..
Tia, tylko po czym poznać, że nie były nawożone związkami azotu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |