Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zawekować mięso?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zawekować mięso?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2009-07-16 05:03:22

Temat: Jak zawekować mięso?
Od: "wolim" <n...@t...pisz> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Wybieram się na wakacje i chciałbym wziąć ze sobą słoiki z gotowymi
potrawami, m.in. gulasz, leczo z mięsem itp.

Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło przez
7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w stylu
kiełbasy słoikowej?

Pzdry,
/\/\\/\/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2009-07-16 08:49:17

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lip, 07:03, "wolim" <n...@t...pisz> wrote:

> Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło przez
> 7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w stylu
> kiełbasy słoikowej?

Przy zamykaniu słoików z mięsem stosuję 1,5 godz. w piekarniku. Nie
musi być w smalcu, może być np. zmielone mięso z przyprawami. Wychodzi
z tego konserwa
bez konserwantów.

mal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-07-16 08:54:25

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: "bb0702" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>Przy zamykaniu słoików z mięsem stosuję 1,5 godz. w piekarniku. Nie
>musi być w smalcu, może być np. zmielone mięso z przyprawami. Wychodzi
>z tego konserwa
>bez konserwantów.

Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
bez lodowki?

bb0702


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-07-16 08:59:52

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wolim" <n...@t...pisz> napisał w wiadomości
news:h3mb7b$k2j$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Wybieram się na wakacje i chciałbym wziąć ze sobą słoiki z gotowymi
> potrawami, m.in. gulasz, leczo z mięsem itp.
>
> Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło
przez
> 7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w
stylu
> kiełbasy słoikowej?

Doskonały jest boczek wędzony (słonina wędzona) pokrojony w kawałki i po
ułożeniu w słoiku WECKA i zalaniu smalcem zapieczony w piekarniku. Gumkę
trafi szlag, ale konserwa będzie doskonała i trwała - twisty do tego się nie
nadają. Mogą to też być słoiki KOMFORT, ale z uszczelkami z gumy
spożywczej. Nadaje się do pieczywa i zaprawiania zup.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-07-16 08:59:58

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: "wolim" <n...@t...pisz> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bb0702" <b...@p...onet.pl> napisał

> Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
> 1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
> bez lodowki?

Też chętnie poczytam...

Pzdry,
/\/\\/\/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-07-16 14:21:47

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lip, 10:54, "bb0702" <b...@p...onet.pl> wrote:

> Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
> 1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
> bez lodowki?

Np. 1 kg mięsa (mielona łopatka wieprzowa) z dodatkiem soli, pieprzu,
jakichś ziół, może być też zmiażdżony czosnek, wtedy będzie bardziej
kiełbasiany posmak.

Moje doświadczenie z takimi konserwami to upychanie do małych słoików
z zamknięciem twist. Dociskam max zakrętki PRZED zapiekaniem.
Temperatura piekarnika ok.220 C - tak jak przy pieczeniu mięsa.
Efekt pewny. Nie otworzą się o ile są szczelne, nowe zakrętki.
Zakrętki wtedy są jednorazowe. Po otworzeniu słoika już trzeba je
wyrzucić. Z klasycznymi wekami nie eksperymentuję, bo zawsze boję się,
że w piekarniku spali się gumka. Poza tym litrowy słój jest dla mnie
trochę za duży.

Jeśli idzie o czas przechowywania - to gdybym napisała, że np.parę
miesięcy - skłamałabym, ponieważ mięsko jest tak dobre, że w miesiąc
już znika :-)

Sądzę, że takie konserwy są i zdrowsze i smaczniejsze od
'turystycznych'.

pzdr

mal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-07-16 14:24:44

Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

P.S.

Solimy takie mięso trochę mocniej niż na klasyczne mielone.

mal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co z wędzonej piersi kurczaka?
DO POLAKOW
Kiedy kupować produkty na mrożonki?
Re: pokerschule für , texas hold em poker , billard online spielen , pokern downloaden , billard online kostenlos , online poker kostenlos , free games poker , online spiele quiz , pokern münchen , poker card ,
Dania nadajace sie na mrozenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Smakowało mi, dynia
Mrożone cytryny?
Panslavista
Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Głupie pytanie o ser żółty

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X