« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-16 05:03:22
Temat: Jak zawekować mięso?Witam.
Wybieram się na wakacje i chciałbym wziąć ze sobą słoiki z gotowymi
potrawami, m.in. gulasz, leczo z mięsem itp.
Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło przez
7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w stylu
kiełbasy słoikowej?
Pzdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-16 08:49:17
Temat: Re: Jak zawekować mięso?On 16 Lip, 07:03, "wolim" <n...@t...pisz> wrote:
> Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło przez
> 7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w stylu
> kiełbasy słoikowej?
Przy zamykaniu słoików z mięsem stosuję 1,5 godz. w piekarniku. Nie
musi być w smalcu, może być np. zmielone mięso z przyprawami. Wychodzi
z tego konserwa
bez konserwantów.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-16 08:54:25
Temat: Re: Jak zawekować mięso?>Przy zamykaniu słoików z mięsem stosuję 1,5 godz. w piekarniku. Nie
>musi być w smalcu, może być np. zmielone mięso z przyprawami. Wychodzi
>z tego konserwa
>bez konserwantów.
Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
bez lodowki?
bb0702
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-16 08:59:52
Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Użytkownik "wolim" <n...@t...pisz> napisał w wiadomości
news:h3mb7b$k2j$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Wybieram się na wakacje i chciałbym wziąć ze sobą słoiki z gotowymi
> potrawami, m.in. gulasz, leczo z mięsem itp.
>
> Czy można w jakiś szybki sposób zawekować mięso, żeby się nie zepsuło
przez
> 7 dni (nie będzie lodówki)? Może np. podsmażyć i zalać smalcem? Coś w
stylu
> kiełbasy słoikowej?
Doskonały jest boczek wędzony (słonina wędzona) pokrojony w kawałki i po
ułożeniu w słoiku WECKA i zalaniu smalcem zapieczony w piekarniku. Gumkę
trafi szlag, ale konserwa będzie doskonała i trwała - twisty do tego się nie
nadają. Mogą to też być słoiki KOMFORT, ale z uszczelkami z gumy
spożywczej. Nadaje się do pieczywa i zaprawiania zup.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-16 08:59:58
Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Użytkownik "bb0702" <b...@p...onet.pl> napisał
> Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
> 1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
> bez lodowki?
Też chętnie poczytam...
Pzdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-16 14:21:47
Temat: Re: Jak zawekować mięso?On 16 Lip, 10:54, "bb0702" <b...@p...onet.pl> wrote:
> Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
> 1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
> bez lodowki?
Np. 1 kg mięsa (mielona łopatka wieprzowa) z dodatkiem soli, pieprzu,
jakichś ziół, może być też zmiażdżony czosnek, wtedy będzie bardziej
kiełbasiany posmak.
Moje doświadczenie z takimi konserwami to upychanie do małych słoików
z zamknięciem twist. Dociskam max zakrętki PRZED zapiekaniem.
Temperatura piekarnika ok.220 C - tak jak przy pieczeniu mięsa.
Efekt pewny. Nie otworzą się o ile są szczelne, nowe zakrętki.
Zakrętki wtedy są jednorazowe. Po otworzeniu słoika już trzeba je
wyrzucić. Z klasycznymi wekami nie eksperymentuję, bo zawsze boję się,
że w piekarniku spali się gumka. Poza tym litrowy słój jest dla mnie
trochę za duży.
Jeśli idzie o czas przechowywania - to gdybym napisała, że np.parę
miesięcy - skłamałabym, ponieważ mięsko jest tak dobre, że w miesiąc
już znika :-)
Sądzę, że takie konserwy są i zdrowsze i smaczniejsze od
'turystycznych'.
pzdr
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-16 14:24:44
Temat: Re: Jak zawekować mięso?P.S.
Solimy takie mięso trochę mocniej niż na klasyczne mielone.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |