| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-13 00:07:51
Temat: Piers kurza PicattaAch, jakie to bylo pyszne. Wczoraj w restauracji podali to danie,
obgadalam je z kucharzem, i oto relacja:
Piers kurza pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz
Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.
Piers kurza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w mace-jajku-mace.
Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az zlote po obu
stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az zacznie
skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok z
cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.
Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.
Na deser mielismy wloska wersje chruscikow - pizelle, ale na to nie mam
przepisu.
(Aldo's, Santa Barbara, Gianni D'Oro)
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-13 08:44:16
Temat: Re: Piers kurza Picatta
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Ach, jakie to bylo pyszne. Wczoraj w restauracji podali to danie,
> obgadalam je z kucharzem, i oto relacja:
>
> Piers kurza pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
> maka
> jajko
> maslo/oliwa
> 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
> 1/2 szklanki rosolu
> 1 lyzka maki
> 1/2 lyzeczki soku z cytryny
> 1 lyzka kaparow
> sol, pieprz
>
hihi, a ja tez mam na to przepis. Zachomikowałam gdzieś z jakiejś gazety z
zamiarem zrobienia. Teraz to juz na pewno zrobię.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-13 18:27:13
Temat: Re: Piers kurza Picatta
Wkn wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> > Ach, jakie to bylo pyszne. Wczoraj w restauracji podali to danie,
> > obgadalam je z kucharzem, i oto relacja:
> >
> > Piers kurza pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
> > maka
> > jajko
> > maslo/oliwa
> > 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
> > 1/2 szklanki rosolu
> > 1 lyzka maki
> > 1/2 lyzeczki soku z cytryny
> > 1 lyzka kaparow
> > sol, pieprz
> >
> hihi, a ja tez mam na to przepis. Zachomikowałam gdzieś z jakiejś gazety z
> zamiarem zrobienia. Teraz to juz na pewno zrobię.
>
> Wkn
Zrobilam sama wczoraj i bylo swietne. Uzylam rosolu z wolowiny, a jak sos byl
juz zrobiony, to wsadzilam mieso do niego na chwile, zeby sie przegryzlo
smakiem. Naprawde pyszne danie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |