« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-12 18:20:21
Temat: coś makowegoWitam
Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
ciasto,które można zaserwować również w wigilię
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min.
CIASTO:
6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
więcej)
KREM I DEKORACJA:
szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać na
natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe ciasto)
piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
ostudzenia.
całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gładką
masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
ciasto.
kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
smacznego
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-14 19:54:00
Temat: Odp: Mako-wiórekCzy nikt mie jest zainteresowany takim ciastem ?
Chciałabym się dowiedzieć czy wam smakuje, bo jak dotąd wszystkim którzy go
jedli bardzo smakował.
Agnieszka
Użytkownik Agnieszka <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dysk
usyjnych napisał:9v87uq$7rd$...@n...onet.pl...
> Witam
> Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
> ciasto,które można zaserwować również w wigilię
> Przygotowanie 30 min
> Pieczenie 30 min.
> CIASTO:
> 6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
> więcej)
> KREM I DEKORACJA:
> szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
> margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
> wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
>
> białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać
na
> natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe cias
to)
> piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
>
> połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
> miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
> ostudzenia.
> całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gł
adką
> masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
> polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
> ciasto.
> kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
> wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
> wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
> smacznego
> Agnieszka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-15 02:10:02
Temat: Re: Mako-wiórek"Agnieszka" <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> Czy nikt mie jest zainteresowany takim ciastem ?
> Chciałabym się dowiedzieć czy wam smakuje, bo jak dotąd wszystkim
którzy go
> jedli bardzo smakował.
----
Ja nie mam kuchni, ale podziwnelam przepis.
Z wyjatkiem esencji migdalowej oczywiscie
(dla mnie to jak .... aaaa, brak mi slow)
natomiast dodatek %%%% podoba mi sie bardzo.
Ostatnio zainteresowanie ciastami
rosnie (jak na drozdzach ;-)))) )
wiec na pewno przepis sie przyda.
Napisz znowu, moze jakies danko
do zrobienia na parapecie ???
(= w niby-kuchni)
:)))
--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-15 08:24:24
Temat: Re: Mako-wiórekUżytkownik Agnieszka <k...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisała:
> Czy nikt mie jest zainteresowany takim ciastem ?
> Chciałabym się dowiedzieć czy wam smakuje, bo jak dotąd wszystkim którzy go
> jedli bardzo smakował.
Patrzac na ten przepis, widze tu pewne podobienstwo do ciasta o nazwie
pijak. Z cala pewnoscia jest wiec pyszne!
Wiesz zapewne Agnieszko, ze akcja pieczenia ciast ruszy pelna para
nieco blizej swiat i pewnie dlatego jeszcze nikt go nie zrobil :)
Jestem pewna, ze to ciasto jest bardzo dobre i warto go zrobic, wiec nie
martw sie - juz wkrotce przepis zostanie wyprobowany.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-16 17:46:08
Temat: Mako-wiórekJeżeli lubisz śledzie to kiedyś podawałam.
A może sałatka z kurczaka(jeżeli masz gdzie ugotować kurze piersi)
piersi z kurczaka,ogórek kiszony,jajka,kukurydza(ile kto lubi),majonez
wszystko pokroić w duże kawałki i wymieszać
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-16 17:52:17
Temat: Mako-wiórek> Wiesz zapewne Agnieszko, ze akcja pieczenia ciast ruszy pelna para
> nieco blizej swiat i pewnie dlatego jeszcze nikt go nie zrobil :)
>
Dzięki za słowa otuchy.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-16 23:33:02
Temat: Re: Mako-wiórek"Agnieszka" <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> Jeżeli lubisz śledzie to kiedyś podawałam.
> A może sałatka z kurczaka(jeżeli masz gdzie ugotować kurze piersi)
> piersi z kurczaka,ogórek kiszony,jajka,kukurydza(ile kto lubi),majonez
> wszystko pokroić w duże kawałki i wymieszać
----
SKAD WIEDZIALAS ????!!!
WLASNIE ZA MNA BIEGA TA SALATKA
(pewnie jakos bym ja zrobila, ale nie ma to jak przepis
od razu wszystko wiadomo ... :))))
dzieki
pzdrw.
--
Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 20:57:46
Temat: Odp: Mako-wiórek> SKAD WIEDZIALAS ????!!!
> WLASNIE ZA MNA BIEGA TA SALATKA
Intuicja
> (pewnie jakos bym ja zrobila, ale nie ma to jak przepis
> od razu wszystko wiadomo ... :))))
> dzieki
> pzdrw.
>
> --
> Zowisia < mailto:z...@p...onet.pl >
Polecam się na przyszłość(znam jeszcze dużo przepisów na dobre sałatki)
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |