Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Mako-wiórek
Date: Fri, 14 Dec 2001 20:54:00 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 43
Sender: k...@p...onet.pl@pa196.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9vdla5$9nr$2@news.onet.pl>
References: <9v87uq$7rd$4@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa196.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1008359557 9979 213.76.8.196 (14 Dec 2001 19:52:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Dec 2001 19:52:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87570
Ukryj nagłówki
Czy nikt mie jest zainteresowany takim ciastem ?
Chciałabym się dowiedzieć czy wam smakuje, bo jak dotąd wszystkim którzy go
jedli bardzo smakował.
Agnieszka
Użytkownik Agnieszka <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dysk
usyjnych napisał:9v87uq$7rd$...@n...onet.pl...
> Witam
> Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
> ciasto,które można zaserwować również w wigilię
> Przygotowanie 30 min
> Pieczenie 30 min.
> CIASTO:
> 6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
> więcej)
> KREM I DEKORACJA:
> szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
> margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
> wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
>
> białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać
na
> natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe cias
to)
> piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
>
> połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
> miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
> ostudzenia.
> całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gł
adką
> masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
> polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
> ciasto.
> kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
> wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
> wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
> smacznego
> Agnieszka
>
>
>
|