Data: 2001-12-12 18:20:21
Temat: coś makowego
Od: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
ciasto,które można zaserwować również w wigilię
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min.
CIASTO:
6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
więcej)
KREM I DEKORACJA:
szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać na
natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe ciasto)
piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
ostudzenia.
całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gładką
masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
ciasto.
kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
smacznego
Agnieszka
|