Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: coś makowego
Date: Wed, 12 Dec 2001 19:20:21 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: k...@p...onet.pl@pa28.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <9v87uq$7rd$4@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa28.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1008182042 8045 213.76.8.28 (12 Dec 2001 18:34:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Dec 2001 18:34:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87162
Ukryj nagłówki
Witam
Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
ciasto,które można zaserwować również w wigilię
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min.
CIASTO:
6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
więcej)
KREM I DEKORACJA:
szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać na
natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe ciasto)
piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
ostudzenia.
całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gładką
masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
ciasto.
kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
smacznego
Agnieszka
|