Data: 2001-12-14 19:54:00
Temat: Odp: Mako-wiórek
Od: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy nikt mie jest zainteresowany takim ciastem ?
Chciałabym się dowiedzieć czy wam smakuje, bo jak dotąd wszystkim którzy go
jedli bardzo smakował.
Agnieszka
Użytkownik Agnieszka <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dysk
usyjnych napisał:9v87uq$7rd$...@n...onet.pl...
> Witam
> Jeżeli ktoś ma ochotę na coś z maku to proponuję szybkie i smaczne
> ciasto,które można zaserwować również w wigilię
> Przygotowanie 30 min
> Pieczenie 30 min.
> CIASTO:
> 6 białek,3\4szklanki cukru,szklanka maku,5 dag.wiórek kokosowych(może być
> więcej)
> KREM I DEKORACJA:
> szklanka mleka,1\2 szklanki cukru,6 żółtek,3łyzki mąki,kostka masła lub
> margaryny, kilka kropel esencji migdałowej,podłużne biszkopty, kieliszek
> wódki, opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej garść wiórków kokosowych.
>
> białka ubić z cukrem na sztywno.wsypać mak i wiórki,wymieszać.masę wylać
na
> natłuszczoną blechę średniej wielkości(im większa blacha tym niższe cias
to)
> piec 30 min w temp.180stopni,ostudzić
>
> połowę mleka zagotować z cukrem.mąkę i żółtka rozmacić z resztą mleka.
> miszając gotować, aż budyń zgęstnieje. zdjąć z ognia, odstawić do
> ostudzenia.
> całkowicie zimny budyń utrzeć z masłem lub margaryną(polecam Kasię)na gł
adką
> masę.dodać kilka kropel esencji migdałowej, wymieszac.
> polweę pezygotować wg przepisu na opakowaniu. krem budyniowy wyłożyć na
> ciasto.
> kilkanaście podłużnych biszkoptów skropić wódką wymieszaną z pół szklanki
> wody.biszkopty ułozyć nz wierzchu kremu. ciastooblać płynną polewą,posypać
> wiórkami.(do posypania zamiast wiórków można użyć płatków migdałowych)
> smacznego
> Agnieszka
>
>
>
|