| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-22 22:58:55
Temat: Re: VichyssoiseHerbatka a écrit :
> Ja znam tylko taką, ale być może Vichyssoise odnosi się w ogóle do sposobu
> przygotowania, a nie do konkretnego zestawu składników. Próbowałam też robić
> coś podobnego z brokułami zamiast szparagów (ale wtedy bez pora) - tez było
> niezłe. Poczekaj, może Slavek doda coś na ten temat :-)
> PS. W moim przepisie miała być oczywiście kostka bulionowa Knorra a nie
> Konorra, czasem jak coś człowiek wklepie, to się sam później dziwi, skąd mu
> się to wzięło.
> Herbatka
>
> Joanna Sereinig wrote in message
> <3...@j...krakow.pl>...
> >
> >Czy to oznacza, że ta zupa, pod taką właśnie nazwą, jest wyłącznie na bazie
> >szparagów, czy też istnieją warianty o innych smakach? Nie lubię
> szparagów...
> >:(((
> >
> >Joanna
> >
Vichyssoise jest z porow i to na zimno!
(Oh pardon, zapomnialem nawet sie przywitac!)
To wspaniale otwarcie wykwintnej kolacji przygotowuje sie w ... 10 minut
pol kilo porow (tylko biale czesci) i pol kilo kartofli pokroic na
drobno i
dusic powoli w lyzeczce do kawy masla przez no, powiedzmy 15 minut.
Zalac litrem doskonalego bulionu ( ja uzywam bulionu z kury) +sol+pieprz
i gotowac na malutkim ogniu dobre pol godziny.
Zdjac z ognia i przepuscic kilka razy przez mikser a i nawet przez
sitko.
Plyn musi byc czysciutki i ladny.
Juz w wazie wstawic do lodowki na dobre 2 godziny (oczywiscie po
wystygnieciu
aby unknac gwaltownej wymiany lodowki na nowa...)
Przed podaniem na stol posypac swierzym szczypiorkiem i polac smietana
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-23 05:31:45
Temat: Re: VichyssoiseI to jest to !
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-23 06:14:15
Temat: Re: Vichyssoise
Slavek S. <s...@h...com> wrote in message
news:38D9AC41.471EF5BB@hotmail.com...
> I to jest to !
>
> Slav
COOOOO ?????
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-23 06:29:46
Temat: Re: VichyssoiseTo sie odnosilo do przepisu Paula na zupke "Vichyssoise".
Feliks wrote:
> Slavek S. <s...@h...com> wrote in message
> news:38D9AC41.471EF5BB@hotmail.com...
> > I to jest to !
> >
> > Slav
>
> COOOOO ?????
> F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-24 17:12:25
Temat: Re: VichyssoiseJoasiu nie czekaj na wiosne, Vichyssoise to marzenie.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-24 17:30:12
Temat: Re: Vichyssoise
Paul Urstein napisał(a):
> Vichyssoise jest z porow i to na zimno!
> (Oh pardon, zapomnialem nawet sie przywitac!)
> To wspaniale otwarcie wykwintnej kolacji przygotowuje sie w ... 10 minut
> pol kilo porow (tylko biale czesci) i pol kilo kartofli pokroic na
> drobno i
> dusic powoli w lyzeczce do kawy masla przez no, powiedzmy 15 minut.
> Zalac litrem doskonalego bulionu ( ja uzywam bulionu z kury) +sol+pieprz
> i gotowac na malutkim ogniu dobre pol godziny.
> Zdjac z ognia i przepuscic kilka razy przez mikser a i nawet przez
> sitko.
> Plyn musi byc czysciutki i ladny.
> Juz w wazie wstawic do lodowki na dobre 2 godziny (oczywiscie po
> wystygnieciu
> aby unknac gwaltownej wymiany lodowki na nowa...)
> Przed podaniem na stol posypac swierzym szczypiorkiem i polac smietana
>
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
Paul, dziękuję pięknie. Niecho tylko ta wiosna rozkręci się bardziej, a na pewno
sobie to zrobię (na razie jeszcze wzdragam się przed chłodnymi zupkami).
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-24 19:13:24
Temat: Re: Vichyssoise
Slavek napisał(a):
> Joasiu nie czekaj na wiosne, Vichyssoise to marzenie.
>
> Slav
Oj, kusisz, kusisz, a potem znów będzie mnie gardło pobolewać...
Ale właśnie mi się przypomniały pory, które dziś przytargałam do domu, a
tu weekend akurat... Trzeba o tym pomyśleć. :))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 16:51:23
Temat: Re: VichyssoiseDwie dodatkowe rady do przepisu na Vichyssoise:
1. Dodac troche drobno posiekanego szczypiorku.
2. Przygotowac na 12-24 godzin przed podaniem i wstawic do lodowki..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |