Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-ma
il
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Vichyssoise
Date: Wed, 22 Mar 2000 22:58:55 +0000
Lines: 44
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <3...@j...krakow.pl>
<fYwv4.23763$WD.611194@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<PoOB4.17817$Ob.575576@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl> <3...@u...net>
<3...@j...krakow.pl>
<Nq9C4.21737$Ob.705071@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<SX9C4.21887$Ob.707549@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ras32.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=x-user-defined
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.7 [fr] (Win98; I)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25363
Ukryj nagłówki
Herbatka a écrit :
> Ja znam tylko taką, ale być może Vichyssoise odnosi się w ogóle do sposobu
> przygotowania, a nie do konkretnego zestawu składników. Próbowałam też robić
> coś podobnego z brokułami zamiast szparagów (ale wtedy bez pora) - tez było
> niezłe. Poczekaj, może Slavek doda coś na ten temat :-)
> PS. W moim przepisie miała być oczywiście kostka bulionowa Knorra a nie
> Konorra, czasem jak coś człowiek wklepie, to się sam później dziwi, skąd mu
> się to wzięło.
> Herbatka
>
> Joanna Sereinig wrote in message
> <3...@j...krakow.pl>...
> >
> >Czy to oznacza, że ta zupa, pod taką właśnie nazwą, jest wyłącznie na bazie
> >szparagów, czy też istnieją warianty o innych smakach? Nie lubię
> szparagów...
> >:(((
> >
> >Joanna
> >
Vichyssoise jest z porow i to na zimno!
(Oh pardon, zapomnialem nawet sie przywitac!)
To wspaniale otwarcie wykwintnej kolacji przygotowuje sie w ... 10 minut
pol kilo porow (tylko biale czesci) i pol kilo kartofli pokroic na
drobno i
dusic powoli w lyzeczce do kawy masla przez no, powiedzmy 15 minut.
Zalac litrem doskonalego bulionu ( ja uzywam bulionu z kury) +sol+pieprz
i gotowac na malutkim ogniu dobre pol godziny.
Zdjac z ognia i przepuscic kilka razy przez mikser a i nawet przez
sitko.
Plyn musi byc czysciutki i ladny.
Juz w wazie wstawic do lodowki na dobre 2 godziny (oczywiscie po
wystygnieciu
aby unknac gwaltownej wymiany lodowki na nowa...)
Przed podaniem na stol posypac swierzym szczypiorkiem i polac smietana
--
Amicalement Paul Urstein
|