Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pischinger

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pischinger

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-27 12:07:32

Temat: Pischinger
Od: "AKS" <o...@b...zag.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie,
Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
do wafli typu pischinger.
Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.

--
Pozdrowienia,
AKS


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-27 12:27:35

Temat: Re: Pischinger
Od: "Magdalena Staniek" <m...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

AKS <o...@b...zag.pl> napisał(a):

> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.
> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>
podaję ci przepis na TORT PISCHINGER który często sama robię:

12 dag czekolady
12 dag cukru
250 ml śmietanki (ja robię z 30%)
1 łyżeczka masła
12 dag orzechów laskowych (zmielonych)
cukier i czekoladę rozgotowuje w śmietance, do tego dodaję masło. dzielę na 2
części: do jednej dodaję orzechy i zagotowuję aż zgęstnieje. smaruję tym
wafle. starcza na 5 dużych. drugą polowe masy też gotuje do gęstości i
smaruję wierzch i boki. czasem nim zastygnie posyppuje jescze wiorkami
czekoladowymi ale to już zależy od upodobań.

pozdrawiam i życzę udanego pichcenia
magstan

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-27 22:20:23

Temat: Re: Pischinger
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

AKS napisał(a):
> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.
> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>
juz to pisalam wczesniej, ale napisze jeszcze raz...a co mi tam ;)
najlepiej to tak : kup dwie puszki mleka skondensowanego
slodzonego!!!...wloz obudwie puszki do duzego garnka zalej woda i postaw
na gaz...niech sie gotuja ze dwie trzy godziny...wyloz puszki po
gotowaniu do ostygniecia ( nie otwieraj goracych bo wybuchnie !!!!! ) :)
ostygniete mleko wlej do rondla i postaw na malutkim ogniu...do tego pol
kostki masla....albo nawet cala kostke...i kakao....(ja najpierw zawsze
kakao rozpuszczam w odrobinie cieplej wody zeby nie bylo grudek i potem
wlewam) mieszaj caly czas zeby sie nie przypalilo, a potem zostaw do
ostygniecia....i teraz najlepiej wez na dwie porcje wafli kwadratowych (
jedno opakowanie jest zbyt cienkie) i smaruj po stronie grubszych oczek
:) potem przykryj papierem wafla i przycisnij deska...i zostaw do
zestalenia :)

pozdr tuch :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-27 22:21:04

Temat: Re: Pischinger
Od: Tucherka <p...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tucherka napisał(a):
> AKS napisał(a):
>
>> Witam serdecznie,
>> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
>> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
>> do wafli typu pischinger.
>> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
>> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
>> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
>> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
>> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
>> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
>> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>>
> juz to pisalam wczesniej, ale napisze jeszcze raz...a co mi tam ;)
> najlepiej to tak : kup dwie puszki mleka skondensowanego
> slodzonego!!!...wloz obudwie puszki do duzego garnka zalej woda i postaw
> na gaz...niech sie gotuja ze dwie trzy godziny...wyloz puszki po
> gotowaniu do ostygniecia ( nie otwieraj goracych bo wybuchnie !!!!! ) :)
> ostygniete mleko wlej do rondla i postaw na malutkim ogniu...do tego pol
> kostki masla....albo nawet cala kostke...i kakao....(ja najpierw zawsze
> kakao rozpuszczam w odrobinie cieplej wody zeby nie bylo grudek i potem
> wlewam) mieszaj caly czas zeby sie nie przypalilo, a potem zostaw do
> ostygniecia....i teraz najlepiej wez na dwie porcje wafli kwadratowych (
> jedno opakowanie jest zbyt cienkie) i smaruj po stronie grubszych oczek
> :) potem przykryj papierem wafla i przycisnij deska...i zostaw do
> zestalenia :)
>
> pozdr tuch :)


do masy mozesz dodac troche alkoholu :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-28 11:09:12

Temat: Re: Pischinger
Od: s...@o...pl (Sendi) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Magdalena Staniek" <m...@N...gazeta.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 27, 2005 1:27 PM
Subject: Re: Pischinger
> podaję ci przepis na TORT PISCHINGER który często sama robię:
>
> 12 dag czekolady
> 12 dag cukru
> 250 ml śmietanki (ja robię z 30%)
> 1 łyżeczka masła
> 12 dag orzechów laskowych (zmielonych)
> cukier i czekoladę rozgotowuje w śmietance, do tego dodaję masło. dzielę na 2
> części: do jednej dodaję orzechy i zagotowuję aż zgęstnieje. smaruję tym
> wafle. starcza na 5 dużych. drugą polowe masy też gotuje do gęstości i
> smaruję wierzch i boki. czasem nim zastygnie posyppuje jescze wiorkami
> czekoladowymi ale to już zależy od upodobań.

Ooooo, wielkie dzięki za ten przepisik.
Pozdrawiam
Sendi
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-28 12:14:46

Temat: Re: Pischinger
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.........

Prosze bardzo
Ubijam na gorąco (na płytce lub na parze)4 całe jajka z 1 szkl.cukru.
Do gorącej masy dodaję 1 szklankę mleka w proszku dalej starannie ucieram - na
gorąco.
Zdejmuję z ognia i ucieram dodając po kawałku masło (1 kostka) na koniec kilka
łyżek kakao. Jak przestygnie smaruję masą wafle.
MW

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

oliwa z oliwek
co z owoców morza?
[lekko OT] Najwieksza wpadka kuchenna;)
Tanie danie
bomba kalabryjska?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »