Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Magdalena Staniek" <m...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pischinger
Date: Thu, 27 Jan 2005 12:27:35 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <ctamnm$rv5$1@inews.gazeta.pl>
References: <ctali8$lq3$1@news.zigzag.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1395.bielsko.dialog.net.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1106828855 28645 172.20.26.240 (27 Jan 2005 12:27:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Jan 2005 12:27:35 +0000 (UTC)
X-User: magstan
X-Forwarded-For: 172.20.6.61
X-Remote-IP: dial-1395.bielsko.dialog.net.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229334
Ukryj nagłówki
AKS <o...@b...zag.pl> napisał(a):
> Witam serdecznie,
> Nie wiem czy poprawnie zapisalam nazwe,
> ale poszukuje przepisu na mase czekoladowa
> do wafli typu pischinger.
> Podobne sprzedawane sa w markecie Albert.
> Kiedys mialam taki przepis, w ktorym podstawa
> bylo kakao, mleko w proszku i margaryna.
> Pamietam, ze wychodzilo mi to lekko za rzadkie
> a nie tak geste jak powinno... W efekcie masa
> lekko sie wylewala, a wafel namakal zamiast byc chrupki :(
> Za wszelkie przepisy i sugestie serdeczne dzieki.
>
podaję ci przepis na TORT PISCHINGER który często sama robię:
12 dag czekolady
12 dag cukru
250 ml śmietanki (ja robię z 30%)
1 łyżeczka masła
12 dag orzechów laskowych (zmielonych)
cukier i czekoladę rozgotowuje w śmietance, do tego dodaję masło. dzielę na 2
części: do jednej dodaję orzechy i zagotowuję aż zgęstnieje. smaruję tym
wafle. starcza na 5 dużych. drugą polowe masy też gotuje do gęstości i
smaruję wierzch i boki. czasem nim zastygnie posyppuje jescze wiorkami
czekoladowymi ale to już zależy od upodobań.
pozdrawiam i życzę udanego pichcenia
magstan
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|